Šta je epiduralna anestezija?

U ovom članku:

 

Šta je epidural i kako se primenjuje?

Vrste epidurala

Epiduralna anestezija – prednosti i rizici

Kada se ne preporučuje epiduralna anestezija?

EPIDURAL – odgovori na najčešća pitanja trudnica

Šta je epidural i kako se primenjuje?

Epiduralna anestezija je način obezboljavanja porođaja primenom anestetika koje se aplikuje u epiduralni prostor kičmenog stuba. Dejstvo anestetika nastupa 10 -15 minuta nakon aplikacije i trudnica od tog momenta više ne oseća bolove. Kombinovanim anesteticima blokiraju se nervni završeci, žena ne oseća ništa samo u delu tela na koji anestezija deluje ali je sve vreme budna i svesna.

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog u saradnji sa ginekologom kada počnu ritmične i stalne kontrakcije, odnosno kada je porođaj zaista počeo. Od vas će se tražiti da savijete leđa i ostanete mirni dok ležite na levoj strani ili sedeći. Ova pozicija je od vitalnog značaja za sprečavanje problema i povećanje epiduralne efikasnosti.

Antiseptički rastvor će se koristiti za brisanje i dezinfekciju mesta uboda kako bi se mogućnosti za infekciju svele na minimum. U malom predelu na leđima ubrizgavaće se lokalni anestetik kako bi utrnuo. Zatim se igla ubacuje u deo koji okružuje kičmenu moždinu u donjem delu leđa. Nakon toga se kroz iglu u epiduralni prostor ubacuje mala cev ili kateter. Zatim se igla pažljivo uklanja, ostavljajući kateter na mestu da se obezbedi lek bilo periodičnim ubrizgavanjem ili kontinuiranom infuzijom. Kateter je zalepljen prema zadnjoj strani kako bi se sprečilo da isklizne.

Kateter se postavlja pre aktivne faze porođaja, a primena anestetika počinje u aktivnoj fazi, dakle kada kontrakcije postanu jake i počnu da se pojavljuju na 2 do 3 minuta i kada je grlić otvoren 4-5 cm. Kada anestetik počne da deluje porodilja ne oseća kontrakcije, ali oseća napon, pa se porađa bez bolova.

Anestetik se ubrizgava na svakih sat i po vremena, do kraja porođaja. Za vreme dejstva anestezije nećete osećati bolove ali se pred kraj porođaja količina anestetika smanjuje kako biste osetili napone. Ovo je važno kako biste u najznačajnijem delu porođaja osetili kada treba da napinjete i tako pomognete bebi da se rodi.

Vrste epidurala

Danas se u većini porodilišta koriste dva tipa ove anestezije. Prvi je klasični epidural, a drugi je kombinacija sa spinalnom anestezijom. Kombinovana anestezija omogućava brže oslobađanje od bola, zahvaljujući spinalnoj anesteziji, i produžen efekat dejstva, zahvaljujući epiduralu.

Epiduralna anestezija – prednosti i rizici

PREDNOSTI:

Ova popularna metoda anestezije veoma je bezbedna.

– Epiduralna anestezija ubrzava vreme dilatacije (otvaranje grlića) što skraćuje trajanje samog porođaja. Na taj način se skraćuje i prolazak bebe kroz porođajni kanal, što umanjuje traumu za novorođenče.

– Ako se porođaj oduži zahvaljujući epiduralu možete nesmetano da se odmorite.

– Umanjenjem bola većina žena ima pozitivnije iskustvo porođaja.

– Ako se porađate carskim rezom epiduralna anestezija vam omogućava da budni i svesni dočekate dolazak svoje bebe na svet.

– Epiduralna anestezija vam omogućava da lakše izađete na kraj sa umorom, iscrpljenošću, strahom i nervozom. Zbog toga tokom celog porođaja ostajete sveži, relaksirani i aktivni.

RIZICI I POSLEDICE:

– Epiduralna anestezija može da uzrokuje nagli pad krvnog pritiska. U okviru redovne procedure će vam u porodilištu proveriti krvni pritisak, a ukoliko do pada dođe uvešće vam terapiju infuzijom i kiseonikom.

– Oko 1% porodilja oseti jake glavobolje koje mogu nastati usled isticanja spinalne tečnosti. Ako ovaj simptom ne prolazi, najbolji tretman je ubrizgavanje vaše krvi u epiduralni prostor.

– Neke porodilje osete propratne efekte kao što su drhtanje, zujanje u ušima, otečenost na mestu aplikacije, mučnina, poteškoće pri uriniranju.

– U nekim slučajevima trudnice imaju problema da se napinju, pa zbog toga porođaj mora da se završi forcepsom ili carskim rezom.

– Iako nema jasnih naučnih potvrda, određene studije pokazuju da neke bebe teže počinju da sisaju što može dovesti do problema sa dojenjem.

– Nakon što vam je epiduralna anestezija aplikovana, moraćete naizmenično menjati strane dok ležite u krevetu. Potrebno je da lekar i babica neprestano prate promene brzine otkucaja srca fetusa. Ležanje u jednom položaju ponekad može dovesti do usporavanja ili zaustavljanja porođaja.

– Već nekoliko sati nakon porođaja, u donjoj polovini tela možete osećati utrnulost te će vam biti potrebna asistencija prilikom ustajanja i hodanja.

– U retkim slučajevima može doći do trajnog oštećenja nerava u predelu gde je kateter ubačen.

Kada se ne preporučuje epiduralna anestezija?

Epidural se ne preporučuje porodiljama koje su imale alergijsku reakciju na lokalni anestetik, kao ni onima koje imaju bilo koje hematološko oboljenje, naročito poremećaj faktora koagulacije.

Ne primenjuje se ni kod porodilja koje imaju ozbiljnije povrede kičmenog stuba ili su na njemu imale hirurške intervencije. Kontraindikacija je i dermatološka infekcija u predelu leđa na kome epidural treba da se plasira.

Svakako nemojte doneti odluku o korišćenju epidurala ili bilo koje druge vrste anestezije tokom porođaja bez prethodne konsultacije sa doktorom koji vam vodi trudnoću. Doktor će dati najbolju procenu u vašem konretnom slučaju.

U 21. veku žene imaju tu mogućnost da se porode ugodnije i bez preteranog osećaja bola. Međutim, kada donosimo odluku o tome da li epidural ili ne, neizostavno pitanje je na koji način anestezija utiče na bebu i da li na bilo koji način ometa porođaj.

Lekari i babice danas su u većoj meri saglasni sa epiduralnom anestezijom i čak je preporučuju ženama ukoliko su ispunjeni svi preduslovi za to. Pored toga što će ženama olakšati porođaj, epidural će obezbediti ženi bolju saradnju sa babicom i lekarom na porođaju. Takođe, primena epidurala može smanjiti broj porođaja carskim rezom, barem kod onih žena koje se odlučuju za carski rez zbog prevelikog straha od bola. Vaginalni porođaj sa primenom epiduralne anestezije donosi veću dobit i manje rizike po majku i bebu od porođaja carskim rezom.

EPIDURAL – odgovori na najčešća pitanja trudnica

Kako epidural može uticati na moju bebu?

Istraživanje o uticaju epiduralne anestezije na novorođenčad je pomalo dvosmisleno, i mnogi faktori mogu uticati na zdravlje novorođenčeta. Koliki će efekat imati ovi lekovi, teško je odrediti i može varirati u zavisnosti od doze, dužine porođaja i karakteristika svake pojedine bebe.

Budući da doze i lekovi mogu biti različiti, konkretne informacije iz istraživanja trenutno nisu dostupne. Jedna od mogućih neželjenih pojava epiduralne anestezije kod nekih beba je borba sa pripajanjem tokom dojenja. Takođe, beba može da postane letargična i da ima poteškoće u položaju za porođaj dok je unutar materice.

Epiduralna anestezija može da izazove prolazne probleme sa disanjem kao i smanjeni rad srca kod novorođenčadi. Iako lekovi ne mogu naškoditi tim bebama, mogu imati suptilne efekte na novorođenče.

Kako ću se osećati nakon epiduralne anestezije?

Nervi materice bi trebalo da počnu da se stežu u roku od nekoliko minuta nakon početne doze. Verovatno ćete osetiti celokupan efekat oduzetosti posle 10–20 minuta. Kako se doza anestetika počne smanjivati, anesteziolog će dodavati više doza – obično svakih jedan do dva sata.

U zavisnosti od vrste epiduralne anestezije i dozirane primene, verovatno ćete morati sve vreme da ležite i neće vam biti dozvoljeno da ustanete i krećete se.

Ako porođaj traje duže od nekoliko sati, verovatno će vam trebati mokraćna kateterizacija, jer će vam trbuh biti otečen, što otežava mokrenje. Nakon što se vaše dete rodi, kateter se uklanja i efekti anestezije obično nestaju u roku od jednog ili dva sata.

Neke žene prijavljuju da imaju neugodan osećaj peckanja oko porođajnog kanala dok anestezija popušta.

Da li epidural utiče na dužinu trajanja porođaja?

Epidural u nekim slučajevima utiče na to da se porođaj uspori, jer su kontrakcije slabije, pa je potrebno ubrzati porođaj davanjem injekcije. Međutim, neke porodilje zbog toga što ne osećaju bolove mnogo su opuštenije, pa se ubrzava otvaranje, a samim tim i porođaj kraće traje.

Da li ću uspeti da guram tokom napona?

Možda nećete moći da osetite napone zbog epiduralne anestezije, a tada je guranje teško kontrolisati. Iz tog razloga, vašoj bebi će možda trebati dodatna pomoć za silazak niz porođajni kanal. To se obično radi upotrebom klešta ili izlaznog vakuma. Upravo iz ovog razloga, u praksi se doza anestezije smanjuje kad nastupi faza napona kako biste napone osetili i pomogli svom telu i bebi da se porođaj neometano završi.

Da li epidural uvek deluje?

U najvećem delu epiduralna anestezija je efikasna u ublažavanju bolova tokom porođaja. Neke žene se žale da mogu da osete bol ili osećaju da je lek bolje delovao na jednoj strani tela.

Kada se epidural NE može koristiti?

– Kada koristite sredstva za razređivanje krvi;

– Imate mali broj trombocita;

– Imate obilno krvarenje;

– Imate infekciju na leđima ili u leđima;

– Imate infekciju krvi;

– Ako grlić materice nije najmanje 4cm otvoren;

– Lekar ne može pronaći epiduralni prostor;

– Ako se porođaj prebrzo odvija i nema dovoljno vremena za primenu epiduralne anestezije.

Pitanja koja bi trebalo da  postavite zdravstvenim radnicima ukoliko se opredelite za epidural:

  1. Koja će se kombinacija i doza lekova koristiti?
  2. Kako lekovi mogu uticati na moju bebu?
  3. Da li ću moći da ustanem i prošetam?
  4. Koje tečnosti i čvrstu hranu ću moći da konzumiram?
  5. Da li u bolnici ima dovoljno anesteziologa i da li je moguće u bilo koje vreme dobiti epidural?