Carski rez

U ovom članku:

Šta je carski rez?

Planirani carski rez

Hitan carski rez – šta da očekujete

Šta je carski rez?

Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši porođaj bebe u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu.

Poreklo termina carski rez je opskurno – pogrešno se dovodi u vezu sa Cezarom, a po svojoj etimologiji verovatno je latinskog porekla (sectio = rezanje, caesareus = izrezan). U evropskoj medicini pominje se u XVI veku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX veka.

Svaka treća žena porodi se carskim rezom, a procenat operativnog završavanja porođaja iz godine u godinu je sve veći. Ipak, dok se za vaginalni porođaj sve više pripremamo i informišemo, o porođaju carskim rezom izostaju informacije i česte su zablude u koje žene i dalje veruju.

Čak i ukoliko sve ukazuje na to da ćete se poroditi vaginalno, informišite se i o porođaju carskim rezom jer, neplaniran carski rez može da vas iznenadi. Sve je mnogo lakše kada unapred znamo šta nas očekuje bez obzira na koji način će beba doći na svet. Samo sa što manje stresa i nervoze.

Carski rez može da bude planiran ili hitan, odnosno, neplaniran.

Planirani carski rez

Ako unapred znate da će se vaša beba roditi putem carskog reza, u prilici ste da se za ovaj način porođaja unapred pripremite. Znaćete datum vašeg porođaja što nije slučaj kada se planira vaginalni porođaj.

 

Priprema za porođaj carskim rezom

Kod planiranog carskog reza imaćete dovoljno vremena da porazgovarate sa doktorom o samoj proceduri i da se, što je moguće više, pripremite na ovakav porođaj. 

Pod pripremom ovde mislimo na razgovor sa doktorom i informisanje o samoj operaciji, vrsti anestezije, o tome šta treba da uradite pre odlaska u porodilište, o pravilima porodilišta u vezi sa prisustvom druge osobe na porođaju, mogućnosti držanja bebe odmah nakon porođaja, procesu oporavka, potencijalnim rizicima i svim drugim pitanjima koja su vama važna.

Ukoliko bude potrebno, doktor će zahtevati dodatne dijagnostičke procedure (kao što su npr. krvna slika i EKG).

 

Priprema kod kuće – saveti

Nemojte brijati stidne dlačice 24 sata pre operacije jer ovo može uzrokovati infekciju na regiji na kojoj se pravi rez. Ukoliko bude potrebe, u porodilištu će vam ukloniti dlačice neposredno pre operacije.

Opšti savet je da ne jedete i ne pijete ništa 6-8 sati pre operacije, mada će vas o ovome svakako posavetovati doktor blagovremeno. Suština je u tome da ćete time lakše isprazniti creva pre operacije, a i manja je verovatnoća da će vam biti muka nakon anestezije.

Priprema u porodilištu

Po prijemu u porodilište, nakon obavljene papirologije, najpre očekujte klistiranje.  Ovo je uobičajena praksa kod svih oblika porođaja u našim porodilištima i ne predstavlja bolnu proceduru. U analni otvor se uvodi cevčica sa rastvorom sapunice, nakon čega se ubrzo javlja nagon za pražnjenjem creva. Nakon pražnjenja moći ćete i da se istuširate.

Pre procedure primićete intravenoznu terapiju putem koje će vam se davati tečnost i potrebni medikamenti.

Takođe, možete očekivati uvođenje katetera koji će omogućiti pražnjenje bešike tokom i posle operacije. To je tanka cevčica koja se uvodi u mokraćni kanal. Ova procedura nije bolna.

Ukoliko je potrebno, obrijaće vam se deo stidnih dlačica, a stomak će biti detaljno očišćen antiseptikom.

Anesteziolog će zatim aplicirati anesteziju i priključiti vas na monitore kojim će se sve vreme pratiti krvni pritisak, puls i disanje.

Ukoliko je carski rez planiran, a u vašem porodilištu postoji mogućnost izbora anestezije preporuka je da se porođaj odvija u spinalnoj anesteziji.

Spinalna anestezija učiniće da ne osećate ništa od struka prema dole. Porođaj nećete osećati ali ćete ga doživeti jer ćete biti u potpunosti svesni svega što se dešava oko vas. Biće postavljen paravan preko vašeg struka tako da samu operaciju nećete gledati. Dok lekar vrši sekciju, anesteziolog će razgovarati sa vama.

Najlepša prednost spinalne anestezije je u tome što ćete odmah nakon porođaja videti svoju bebu.

U operacionoj sali nemojte da vas iznenadi gužva. Sa vama će biti jedan ili dva akušera (doktora koji će izvoditi operaciju), anesteziolog, babica i ostalo pomoćno medicinsko osoblje.

U visini vašeg struka biće postavljena sterilna pregrada koja će vam zakloniti pogled na sam događaj. Možete prethodno zamoliti nekog od osoblja da vam malo spusti ogradicu niže kako biste mogli da vidite bebu kada se rodi.

Na samom početku, doktor će napraviti horizontalni rez na donjem delu stomaka, a zatim i na materici. Zbog anestezije, vi nećete to osetiti.

Možete osetiti kako doktor gura ili vuče bebu tokom izvlačenja iz materice. Može se desiti da nište ni ne osećate ili da sve doživite kao neku vrstu pritiska. Šta god da osećate, jedno je sigurno – bol sigurno nećete.

Kada je beba rođena, verovatno ćete je najpre čuti, a zatim će vam bebu i pokazati. Bebi zatim sledi merenje i pregled.

U našim porodilištima nije praksa da se beba daje majci odmah nakon carskog reza.

Bebu će vam dati kada vas budu doveli u sobu za oporavak, kada možete pokušati i sa podojem. U jednom od narednih članaka ćemo pisati više o izazovima dojenja nakon carskog reza, i kako uspešno započeti dojenje.

Pošto je beba rođena doktor će ukloniti placentu, a potom vas ušiti.

Tokom čitave procedure pažljivo će se pratiti vaše osnovne telesne funkcije i opšte stanje. Sve vreme ćete moći da slobodno komunicirate sa anesteziologom i drugim osobljem.

Koliko traje carski rez?

Svaki porođaj je individualan, ali u proseku cela procedura traje 45 – 60 minuta.  Od toga sam porođaj traje oko 15-20 minuta, a zatim sledi ušivanje slojeva koje traje još oko 30-40 minuta.

U kojoj nedelji se radi carski rez?

Najbolje vreme za rođenje bebe je od 39. nedelje.

Do skoro se smatralo da je sasvim u redu da se beba rodi ako je ušla u 37. nedelju, ali iskustvo pokazuje da bebe koje se rode u ovom periodu (između 37. i 39. nedelje) i dalje mogu imati povećan rizik za pojedinim komplikacijama, kao što su:

– disajne poteškoće,

– hipoglikemija,

– problemi sa održavanjem temperature ili problemi termoregulacije,

– žutica,

– teškoće sa dojenjem.

Ipak, u pojedinim slučajevima se smatra rizičnim čekati 39. nedelju već je bezbednije zakazati porođaj ranije.

Indikacije za carski rez

 1. Položaj bebe pred porođaj

Ukoliliko beba ne prednjači glavicom, smatra se da je u nepovoljnom položaju, pa carski rez može biti sigurniji način rađanja, ukoliko beba prednjači karlicom, stopalima, ramenom ili je postavljena bočno.

 1. Višestruke trudnoće

Ukoliko ste trudni sa tri ili više beba verovatno je da ćete se poroditi carskim rezom. U slučaju blizanačke trudnoće carski rez je indikacija ukoliko je prva beba u nepovoljnom položaju za rađanje.

 1. Problem sa placentom

Ukoliko placenta prekriva ulaz u grlić materice (placenta previa) preporučuje se carski rez.

 1. Zdravstveni problemi

U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i mozga, vaš lekar se može opredeliti za porođaj carskim rezom. Takođe, carski rez se preporučuje u slučaju aktivne infekcije genitalnog herpesa HIV -a ili HPV -a u vreme porođaja. 

 1. Mehanička opstrukcija

Možda će vam lekar preporučiti carski rez ako imate veliki fibroid koji ometa porođajni kanal, prelom ili operacije karlice ili beba ima stanje koje može dovesti do toga da glava bude neobično velika (teški hidrocefalus). Takođe, u slučaju makrozomije (velika beba u kombinaciji sa malom karlicom) može se porođaj završiti carskim rezom.

 1. Prethodni carski rez

U zavisnosti od tipa incizije materice i drugih faktora, često je moguće pokušati VBAC (vaginalni porođaj nakon carskog reza). U nekim slučajevima, međutim, vaš lekar može preporučiti ponovljeni carski rez.

 1. Hitan ili neplaniran carski rez

U slučaju hitnog carskog reza medicinski tim sprovodi sve radnje ubrzano i to može u trenutku da vas zabrine. Pokušajte u tom trenutku da gledate pozitivno na situaciju – stručnjaci su uz vas i sve što rade rade je u najboljem interesu vas i vaše bebe. Ponekad je zaista neophodno uraditi carski rez jer je to jedina opcija da beba bezbedno dođe na svet.

 Razlozi za hitan carski rez:

– Vaš porođaj ne napreduje – grlić materice se ne otvara dovoljno uprkos kontrakcijama ili su kontrakcije suviše slabe;

– Beba je u riziku – lekar je zabrinut zbog promena u otkucaju srca bebe;

– Prolaps pupčane vrpce – ukoliko pupčanik prođe kroz kanal ispred bebe;

– Krvarenje – obilno krvarenje koje vas može ugroziti;

– Zelena plodova voda – ukazuje na postojanje infekcija.

Tokom hitnog carskog reza, vreme je od suštinske važnosti. Cilj je da se beba izvuče što je brže moguće, jer bi vaš život ili život bebe mogao biti u opasnosti. Vreme od početka operacije do porođaja može biti samo 1 minut.

Hitan carski rez – šta da očekujete

Najznačajnija razlika u odnosu na planirani carski rez je u brzini i hitnosti kojom se ovaj drugi sprovodi.

Doktor može obaviti porođaj (izvaditi bebu) u roku od dva minuta od trenutka zasecanja materice. Kod planiranog carskog reza ovaj deo porođaja obično traje 10-15 minuta.

Brzina je neophodna u slučaju da beba ima poteškoća sa disanjem ili ako njena srčana radnja nije ujednačena. Zbog toga će doktor želeti da je što pre izvuče iz materice kako bi joj se pružila hitna medicinska pomoć i stabilizovalo njeno stanje.

Ako već imate uvedenu epiduralnu anesteziju, anesteziolog će vam dati potrebnu dozu kako bi vam donji deo tela utrnuo, a vi ostali budni da ispratite operaciju.

U slučaju da to nije moguće, primićete opštu anesteziju i prespavati celu operaciju.

Zašto se izvodi hitan carski rez?

– Kontrakcije su spore, jako bolne ili prestaju neočekivano;

– Beba pokazuje znake fizičkog stresa, kao što su ubrzani ili jako spori otkucaji srca;

– Beba je u opasnosti zbog popuštanja posteljice ili komplikacije sa pupčanom vrpcom;

– Beba se ne spušta kroz porođajni kanal;

– Komplikacije trudnoće poput odlubljivanja posteljice;

 

Rizici za mamu

– Infekcija

– Hirurška povreda mokraćnog mehura ili creva

– Embolija amnionske tečnosti (amnionska tečnost ili materijal fetusa ulazi u krvotok majke)

– Upala materice

– Krvarenje

– Rizici za buduće trudnoće

 

Rizici za bebu

Bebe, koje su rođene carskim rezom, imaju veću šansu da razviju probleme sa disanjem, posebno ako se carski rez obavi pre početka porođaja jer izostaje pritisak kontrakcija prisutnih u vaginalnom porođaju, koji pomaže bebi da očisti pluća od tečnosti. Nepovoljan uticaj carski rez ima i na digestivni sistem ploda zbog izostanka njegove normalne kolonizacije koju omogućava samo prolazak kroz porođajne puteve majke.

Takođe, postoji mali rizik od povreda – obično samo slučajnih ogrebotina kod vaše bebe tokom postupka. Ali oni su retki, kao što je šansa da će vaša beba imati lošu reakciju na vašu anesteziju.

 

Oporavak od carskog reza

U danima nakon operacije, možete očekivati blagu vrtoglavicu ili mučninu. U porodilištu ćete boraviti oko četiri dana, a u zavisnosti od porodilišta beba će biti uz vas ili će vam bebu dovoditi na podoj.

Porođaj carskim rezom boli posle – kad prestane anestezija i ponovo se vrati osećaj osetićete jaku bol. Lekari će vam dati terapiju protiv bolova kako bi vam olakšali prve i najteže sate. Svakim danom bol će postajati sve blaži.

Normalno je da nekoliko dana nakon porođaja imate bolove koji se osećaju kao menstrualni grčevi. Oni sužavaju krvne sudove u vašoj materici i pomažu vam da previše ne krvarite. Pitajte svog lekara da li možete uzimati lekove protiv bolova bez recepta.

Vaginalni iscedak -verovatno ćete imati vaginalno krvarenje nekoliko sedmica nakon porođaja. Tako se vaše telo oslobađa dodatnog tkiva i krvi u materici, što je bebu održalo zdravom tokom trudnoće. Prvih nekoliko dana videćete jarkocrvenu krv koja će postepeno postajati svetlija – postaje ružičasta, zatim smeđa, žuta ili bistra pre nego što se zaustavi.

Oticanje i bol u dojkama – prva 3-4 dana nakon porođaja vaše grudi proizvode kolostrum, supstancu bogatu hranljivim materijama koja pomaže jačanju imunološkog sistema vaše bebe. Nakon toga, dojke će vam nateći kada se napune mlekom. Možete sebi olakšati tako što ćete dojiti ili se izmlazati i stavljati hladne obloge na grudi između hranjenja.

Promene kose i kože- već u prva 3-4 meseca možete primetiti stanjivanje kose. To je normalno i uzrokovano je promenom nivoa hormona (dok ste bili trudni, visoki nivo hormona učinio je da vam kosa brže raste i manje opada). Na trbuhu i grudima, takođe, možete videti crvene ili ljubičaste strije. Neće otići, ali bledeće do srebrne ili bele boje.

Tužna osećanja – nakon što donesete bebu kući, može se dogoditi da prođete kroz snažne promene sa emocijama. Možda ćete se osećati zabrinuto, anksiozno ili jako umorno tokom prvih nekoliko nedelja majčinstva. Ovakvo očekivano stanje nakon porođaja naziva se “baby blues”, i dolazi od promene hormona. Ako se tako osećate i nakon par nedelja, pozovite lekara. Možda imate postporođajnu depresiju, ozbiljnije stanje koje se dešava kod oko 15% svih novih mama. Psihoterapija ili antidepresivi mogu pomoći.

Saveti za brži oporavak

Područje oko reza na vašem trbuhu biće bolno prvih nekoliko dana. Čuvajte ga da biste sprečili infekcije. Rana mora biti pregledana svakodnevno dok ste u bolnici, a konci se uklanjaju od 4. do 10. postoperativnog dana u zavisnosti od stanja rane. Do trećeg postoperativnog dana treba izbegavati kvašenje rane prilikom tuširanja.

Samo polako.

Carski rez je velika operacija. Prvih nekoliko nedelja ne podižite ništa teže od bebe i držite sve što vam može biti potrebno nadohvat ruke.

Poduprite svoj stomak. Držite trbuh dok kijate, kašljete ili se smejete kako biste sprečili bol.

Ublažite bol. Jastuk za grejanje ili tople obloge mogu vam pomoći kod bolova oko trbuha. Možda će vam trebati lekovi za ublažavanje bolova ali see zbog dojenja uvek, pre upotrebe leka, konsultujte sa lekarom.

Pijte što više tečnosti. Morate da nadoknadite tečnost koju ste izgubili tokom porođaja, kao i onu koju gubite dok negujete i hranite bebu.

 

Dojenje

Možete početi sa dojenjem odmah nakon porođaja. Vaše telo će proizvoditi mleko približno isto kao i nakon vaginalnog porođaja.

Verovatno ste dobili lek koji smanjuje bol, poput epiduralne, tokom carskog reza, ali verovatno anestezija neće mnogo uticati na bebu. Možda beba bude malo uspavana, ali to bi trebalo brzo da prođe. Ne trpite bolove. Lekar će vam dati lek protiv bolova koji neće naškoditi bebi tokom dojenja.

Pronađite najadekvatniji položaj za dojenje i dozvolite patronažnoj sestri da vam u tome pomogne. U prvim danima biće nezgodno zbog rane i bola koji osećate.

 

Fizičke aktivnosti nakon porođaja carskim rezom

Važno je da ustanete iz kreveta i prošetate okolo u roku od 24 sata nakon operacije. Ovo može olakšati bolove u stomaku, probleme sa gasovima, pomoći vam da pokrenete crevo i da sprečite stvaranje ugrušaka u krvi.

Pokušajte da ne radite previše kućnih poslova ili drugih aktivnosti prvih nekoliko nedelja i pričekajte 4-6 nedelja pre nego što radite teške vežbe koje uključuju trbuh.

Možete probati nežne vežbe nekoliko dana nakon carskog reza:

 • Duboko disanje -napravite 2-3 lagana, duboka udisaja svakih pola sata. Ovo može pomoći u sprečavanju zagušenja pluća.
 • Kruženje ramenima – sedite uspravno i kružite ramenima 20 puta u oba smera svakih sat vremena da biste sprečili ukočenost.
 • Nežno istezanje – stanite uz zid i obe ruke polako podignite iznad glave dok ne osetite kako se mišići u trbuhu istegnu. Držite 5 sekundi, a zatim se opustite. To možete raditi do 10 puta dnevno kako biste povećali fleksibilnost šavova.

 

Situacije o kojima bi trebalo da obavestite svog doktora:

 • Područje rane je crveno, natečeno, boli ili je vruće.
 • Imate povišenu telesnu temperaturu
 • Imate dosta vaginalnog krvarenja

Verovatno ćete videti svog lekara za oko 6 nedelja nakon porođaja kada će ginekolog proveriti vaginu, grlić materice i matericu, kao i vašu težinu i krvni pritisak.

 

Kontraindikacije

Glavna kontraindikacija mogla bi biti nepostojanje indikacije koja bi bila prihvatljiva. U našoj zemlji carski rez se ne vrši na osnovu želje pacijentkinje, niti ekipe koja vodi porođaj (razlozi komfora) već na osnovu medicinski opravdane indikacije.

 

Operativna tehnika

Rez na trbuhu može biti:

 • Medijalni (središnji)
 • Paramedijalni
 • Suprapubični (poprečni iznad simfize)

Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne duplje i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).

Niski poprečni rez (po Pfannenstielu) pravi se popreko na 2cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina CR-ova radi po ovom rezu. Rez na materici može biti korporalni-klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni. U našoj zemlji radi se horizontalni istmikocervikalni rez po Dorfleru.

 

Komplikacije

Carski rez nije bezopasna operacija, ali je maternalni i fetalni morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost) mali. Po literaturi smatra se prihvatljivim maternalni mortalitet 1-2 / 1000 žena, a najčešći uzroci smrti su: nezadovoljavajuća preoperativna priprema, pogrešna hirurška tehnika, komplikacije anestezije, krvarenje, sepsa, peritonitis, plućna embolija, popuštanje srca, greške u određivanju krvnih grupa, neadekvatna antibiotska terapija itd.

Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonarni arest (zastoj), krvarenje i sepsa.

Postoperativne rane i kasne komplikacije su: krvarenje, sepsa, ileus, oštećenje bubrega, trombophlebitis, urinarna infekcija, anemija, subinvolucija materice, endomyometritis, peritonitis, infekcija rane, popuštanje reza na uterusu (šava), mastitis, stres-ulkus, endometrioza na rezu itd.

U sledećoj trudnoći češća je pojava placente praevie, popuštanje ožiljka na materici i ponovni CR i infertilitet. Najčešće komplikacije su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

 

Trudnoća posle carskog reza

Trudnoća posle carskog reza ima svoje specifičnosti. Ranije se savetovalo da pauza posle prve trudnoće završene carskim rezom bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 meseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću: placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama, a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla).

 

Vaginalni porođaj posle carskog reza

Ranije važeće pravilo “jednom carski rez uvek carski rez” više nije aktuelno.

Činjenica je da ponovni carski rez čini više od jedne trećine svih porođaja na ovaj način, a da će vaginalnim putem posle prethodnog carskog reza roditi 18-44% žena ukoliko im se dopusti probni porođaj.

Institucija konsultacije i lične odluke pacijenta o načinu završavanja porođaja nakon prethodnog carskog reza ne postoji tako da odluku donosi ordinirajući lekar nezavisno od želje pacijenta. Podaci iz literature favorizuju vaginalni porođaj nakon carskog reza, ali je zbog retkih, ne veoma teških, komplikacija koje prate ovakve porođaje jedini etički ispravan princip poštovanje svakog individualnog slučaja.

Da li ću dobiti lekove protiv bolova posle carskog reza?

Naravno. Ako je carski rez rađen u epiduralnoj ili spinalnoj analgeziji, nećete osećati bolove sledećih 12 sati, jer anesteziolog daje lekove protiv bolova već pri završetku anestezije. Kada počnete osećati da možete da pokrećete noge, dobićete neki od analgetika da pokriju bolove. Ako je rađen carski rez u opštoj anesteziji, po prestanku anestezije počinjete da dobijate lekove protiv bolova u sledećih nekoliko dana.

Da li ću moći da se krećem kada dođem kući posle carskog reza?

Koliko god da je bitno da se odmarate po dolasku kući iz bolnice, toliko je bitno da se redovno krećete. Time ubrzavate zaceljivanje rane, ukupni oporavak, a sprečava se nastanak ugrušaka u krvnim sudovima. Nemojte, s druge strane, preterivati u kretanju, jer su mišići još slabi i treba im postepeno navikavanje na napore. Nemojte dizati ništa teško, sem vaše bebe, u sledećih šest nedelja. Nakon pregleda ginekologa kroz mesec dana biće vam rečeno da li možete da počnete sa vežbama i koliko intenzivno. Takođe, kao i kod vaginalnog porođaja, seksualni odnosi se ne preporučuju u prvih šest nedelja.

Kako izgleda ožiljak posle carskog reza?

Najčešće se danas radi horizontalni rez („bikini“ rez) na trbuhu, kada se radi carski rez. Prvih par dana rez je blago iznad nivoa kože, nešto tamnije boje nego okolna koža, može postojati blago crvenilo ivica rane. Dužina reza je obično do 15-tak centimetara, ali je njegova postavka nisko iznad pubične kosti i ispod nivoa gaćica ili kupaćeg kostima, tako da se neće primetiti ni na plaži.

Tokom prvih par meseci ožiljak polako bledi, stapa se sa bojom okolne kože, mada se kod nekih žena može javiti tzv. keloid, odnosno preterani razvitak ožiljka, kada je on iznad nivoa kože, zadebljan, često tamnije prebojen.

 

Kakve su šanse za vaginalni porođaj, ako je prethodno bio carski rez?

Ako ste prethodno imali jedan carski rez, postoji verovatnoća da se možete poroditi vaginalnim putem u sledećoj trudnoći. Naravno, to zavisi od više faktora, prvenstveno od toga zašto je rađen prvi carski rez. Ako ste, na primer, prvi carski rez imali kao planirani zbog karlične prezentacije, postoji opcija da se porođate vaginalno.

Međutim, ako ste se prvi put otvorili dovoljno, a tri sata se nije spustila beba, a bila je dobro postavljena, i vama je na kraju urađen carski rez kod bebe od 3000g, onda je verovatnoća da ćete se sada vaginalno porođati veoma mala. Naravno, kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog osnovne bolesti koja postoji i sada, u drugoj trudnoći, i ovaj put će biti urađen carski rez.

U svakom slučaju, odluku o tome da li možete krenuti u vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza donosi vaš ginekolog.

Može se desiti da krenete u vaginalni porođaj, a da se u toku porođaja donese odluka da će se porođaj ipak završiti carskim rezom. Ovo je retko i smatra se da se oko 60-80% žena kod kojih je odlučeno da se proba vaginalni porođaj nakon carskog reza, porodi vaginalnim putem.

Moguća komplikacija u ovoj situaciji je ruptura ili prskanje materice, koja je veoma retka, ali izuzetno opasna po majku i bebu.

Kriterijumi za vaginalni porođaj nakon carskog reza:

– Imali ste prethodno jedan carski rez, rađen donjom poprečnom incizijom. Ako je bilo više carskih rezova ili je jedan rađen uz takozvano „T“ otvaranje materice, ne pokušava se vaginalni porođaj;

– Da ne postoji suženje karlice ili njen izmenjen oblik;

– Da nije bilo operacija na materici;

– Da ne postoje bolesti ili stanja kod vas koja povećavaju opasnost od vaginalnog porođaja;

-Da ne postoje stanja koja sada ugrožavaju vašu bebu.

Koje su prednosti kod vaginalnog porođaja nakon porođaja carskim rezom?

Kao prvo, izbegavate operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja porođaja, gde su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija, a veoma retko ženi je u toku operacije neophodno odstraniti matericu zbog komplikacija koje se razvijaju.

Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija iste, duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagodnosti su razlozi zbog kojih bi trebalo da razmišljate o vaginalnom porođaju, iako ste prethodno imali carski rez. Treba da znate da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplikovati porođaj.

Koji su rizici vaginalnog porođaja nakon prethodnog porođaja carskim rezom?

Čak iako nema prepreka za vaginalni porođaj nakon porođaja carskim rezom, postoji rizik (manji od 1%) da dođe do rupture, odnosno prskanja materice na mestu ožiljka od prethodne operacije. Takva komplikacija ugrožava život i vas i vaše bebe, može dovesti do veoma obilnih krvarenja i nedostatka kiseonika za bebu dok je još u vašem stomaku.

Danas se smatra da ukoliko je trudnica imala prethodni carski rez, ne indukuje se porođaj, a treba biti veoma obazriv sa stimulacijom sintocinonom u vaginalnom porođaju. Novije studije ukazuju da je bolje uraditi planirani carski rez kod prethodnog porođaja carskim rezom, nego dočekati da se trudnica izdilatira preko 6-7 cm, te da se onda ide na hitan carski rez.

Ukoliko nosim blizance, da li moram ići na carski rez?

Puno faktora utiče na način završavanja porođaja kod blizanačke trudnoće. Prvenstveno na to utiče položaj, odnosno prezentacija dece u materici.

 1. Kod oko 40% trudnica sa blizanačkom trudnoćom, oba deteta su postavljena glavicom prema izlazu iz materice. U ovakvim slučajevima, većina ginekologa će se odlučiti da krene u vaginalni porođaj, naravno ukoliko ne postoji drugi razlog koji sprečava vaginalni porođaj (velike bebe, uska karlica, nejednak rast dece itd.).
 2. Kada je prva beba (ona koja je bliža materičnom izlazu) postavljena karlicom, a druga glavicom, radi se planirani carski rez, zbog opasnosti od međusobnog zaglavljivanja beba.
 3. Obe bebe karličnom prezentacijom je slučaj koji se individualno rešava od strane ginekologa koji vodi porođaj.
 4. Prva beba glavicom, a druga karlicom ili nogama, najčešće nije prepreka za vaginalni porođaj.

Naravno, ukoliko nosite više od dva deteta, trojke ili četvorke, sigurno će se raditi carski rez.

Morate znati da postoji mogućnost da, iako ste prvu bebu rodili vaginalno, druga može zahtevati završavanje porođaja carskim rezom. To se dešava češće kod blizanačkih trudnoća gde je prva beba glavom, a druga nije, ako se druga beba postavi poprečno i ne može se vaginalno poroditi.