Prednosti 4D ultrazvuka

Sve što vas zanima o 4D ultrazvuku

Svaki budući roditelj znatiželjan je da već u prvim danima vidi svoju bebu kako raste i pomera se u maminom stomaku. Primenom novih tehnologija i modernog 4D ultrazvuka ovo je omogućeno svim roditeljima, koji žele da na vreme znaju da li je sa njihovom bebom sve u redu, i da li trudnoća protiče kako treba.

Za razliku od 3D ultrazvuka, 4D omogućava roditeljima da vide svoju bebu kako se pomera u materici. Pored uzbudljivog prvog susreta sa plodom, ovakvim testom lekari dobijaju uvid i mogućnost da dijagnostikuju zdravstvene probleme kod bebe u razvoju.

Da li je 4D bezbedan?

4D tehnologija je bezbedna koliko i klasični 3D aparat, i ukoliko se sa njom radi po propisanim standardima, ona je bezbedna i za bebu i majku.

Na pitanje roditelja da li će moći da vide jasno svoju bebu – odgovor je DA.

4D ultrazvuk daje veoma detaljan prikaz bebe. Videćete mala usta, nos, ruke, noge, kao i pokrete, poput zevanja, mahanja rukama – a, ako vam se posreći videćete i bebin smešak prvi put.

Kako se 4D ultrazvuk razlikuje od 3D ultrazvuka?

Uz pomoć 3D ultrazvuka, možete da vidite trodimenzionalnu slike vaše bebe. Sa 4D ultrazvukom možete da vidite mnogo više – sličnije je „prenosu uživo“ bebinih pokreta. U suštini, 4D ultrazvuk se zasniva na mnogo sofisticiranijoj tehnologiji u odnosu na svoje prethodnike.

Važno je da znate da 4D ultrazvuk nije obavezan, i da ćete do njega najlakše doći u privatnim ordinacijama. Svakako, sve više budućih majki opredeljuje se za ovaj pregled, pre nego za 3D ultrazvučni pregled, koji daje crno-bele, nejasne slike.

3D ultrazvuk, takođe, daje trodimenzionalnu sliku bebe, međutim, ne vidi se pokret u realnom vremenu, tj. “gledanje videa” kao kod 4D ultrazvuka.

Kada uraditi 4D?

  • U 12. nedelji trudnoće (važno zbog kontrole Daunovog sindroma, takođe, u 12. nedelji možete videti i pol bebe);
  • Između 20. i 22. nedelje trudnoće (kontrola anatomije ploda, razvoj lica, mozga, glave i rada srca).

Uz pomoć 4D ultrazvuka mogu da se vide deformiteti poput: zečije usne, deformiteti skeletnog sistema, problemi u razvoju neurološkog sistema;

Ukoliko, na primer, lekar uoči srčanu manu ili oboljene kod ploda, daće svoju preporuku za tretman kako da porođaj prođe uspešno.

Lekari koriste 4D ultrazvuk i kako bi pratili efekat pušenja na nerođenu bebu. Naučnici su preko 4D ultrazvuka utvrdili da bebe, čije majke puše, pomeraju usta više nego bebe koje nose žene nepušači. Ovo pomaže pri izučavanju dejstva stresa i pušenja na bebe u materici.

Prednost ove tehnologije je mogućnost da se detektuju pokreti organa, što dalje daje indikaciju da li postoje određeni problemi kod ploda ili ne. Pokreti bebe govore sve o njenom stanju (npr. ako beba pomera sve udove, to znači da dobro napreduje; ako su pokreti jednostavni ili se ne pomeraju svi udovi, biće potrebno da se urade dodatni testovi).

Važna napomena:

Veća količina masnog tkiva na trbuhu izrazito otežava prolazak ultrazvučnih talasa. Zbog toga, kod gojaznih trudnica, često nije moguće uraditi detaljan (ekspertski) 4D pregled ploda.

Postoje 4 dela 4D pregleda:

  1. MORFOLOŠKA ANALIZA

Veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:

– Analiza spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala);

– Kičmeni stub;

– Analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje/3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva);

– Analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega);

– Analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida).

Važna napomena:

Posle 20-te nedelje trudnoće gube se ultrazvučni znaci za Daunov sindroma na plodu i iz krvi trudnice, te mongoloidi koji nemaju neku veću anomaliju, praktično više ne mogu da se otkriju.

  1. FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA

Ovaj period je referentni (najbolji) za pregled srca ploda. Analiziraju se dve komore i dve pretkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, plućna arterija i njen izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi).

  1. PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI – indeks količine plodove vode)

– Izgled i struktura posteljice, njena lokalizacija (nisko usađena).

– Količina plodove vode je veoma važna – nije dobro da je ima malo, kao ni previše.

  1. KAKO IZGLEDA I NA KOGA LIČI?

Gledajući vašu bebu kako se češka, smeje, plače, zeva ili ljuti, već u trudnoći ostvarujete prisan kontakt sa njom. Ovakve slike i filmovi su više nego očigledna potvrda reči doktora da je vaša beba dobro.