Masaža u trudnoći: Koliko i kada je sigurna?

Bolovi u leđima, bolna i otečena stopala i neprestan umor, neki su od glavnih razloga zašto trudnice često žude za masažom koja bi ih opustila. Ali sigurno Vas zanima koliko je zapravo sigurno otići na masažu u trudnoći?

Terapeutske masaže koriste se već vekovima za poboljšanje zdravlja, smanjenje stresa i napetosti. Kada je u pitanju masaža u trudnoći, mišljenja su često podeljena zbog sigurnosti i stvarne potrebe za masažom kod trudnica. Moderna istraživanja dokazuju kako prenatalna masaža može biti vrlo korisna, ali treba biti oprezan kod odabira stručnog osoblja koje ih izvodi.

Masaža tokom trudnoće može smanjiti bolove, depresiju, ali i olakšati porođaj. Švedska masaža, koja se izvodi na principu blagog pritiska na grupu mišića u telu, opušta i popravlja cirkulaciju krvi i limfe. Nivo hormona značajno se menja tokom i nakon kvalitetne masaže, što dovodi do boljeg raspoloženja i pozitivnih faktora za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Istraživanje sprovedeno na trudnicama, koje su tokom pet nedelja bile na specijalizovanoj masaži za trudnice, dva puta nedeljno, pokazalo je kako su hormoni stresa smanjeni, a nivo hormona sreće u porastu. Samim tim, regulacija hormona dovodi do manje komplikacija u trudnoći, ali i tokom samog porođaja.

Zašto je bitan dodir?

Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži, ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

Prednosti prenatalne masaže:

 1. Poboljšan kvalitet spavanja. Masaža pomaže povećanoj proizvodnji hormona melatonina i serotonina u telu. Kao rezultat, ljudima se reguliše ritam spavanja. Proizvodnja ovih hormona poboljšava kvalitet sna, što ima sveukupni dobar efekat na zdravlje.
 2. Smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Hormon stresa se naziva kortizol. Kada se trudnica uvede u masažnu terapiju, kao deo prenatalne nege, nivo kortizola u njenom telu se značajno smanjuje. To joj omogućava da proizvodi dobre hormone, za koje je poznato da poboljšavaju raspoloženje, vitalnost i imunitet.
 3. Smanjuje oticanje zglobova. Edem je medicinski termin koji se koristi za oticanje. Česta je pojava tokom trudnoće, a uzrokovana je sniženom cirkulacijom i dodatnim pritiskom na krvne sudove. Da bi se stimulisala meka tkiva i smanjilo nakupljanje tečnosti u otečenim zglobovima, trudnicama se preporučuje duboka masaža tkiva. Istovremeno, masaža je u stanju da poboljša sposobnost limfne drenaže, koja uklanja neželjene materije iz tkiva u telu.
 4. Ublažava bolove u mišićima i grčeve. Trudnice, takođe, često doživljavaju bolove u mišićima i grčeve. Do ovih nelagodnosti obično dolazi usled mišićne napetosti i pojačane aktivnosti motornih neurona.
 5. Smanjuje bol u nervima. Određen broj žena oseća bol u išijadičnom nervu, posebno u kasnim fazama trudnoće. To je zato što se njihova materica oslanja na mišiće donjeg dela leđa i karlice. Kada se to dogodi, pritisak proširuje napetost na mišiće gornjeg i donjeg dela noge, što rezultira otokom u ovim oblastima.
 6. Smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Studije su pokazale da je kod trudnica koje su redovno imale prenatalnu masažu manja verovatnoća da će doći do prevremenog porođaja, u poređenju sa ženama koje nisu imale masažu tokom trudnoće.
 7. Smanjuje bebine hormone stresa. Osim što pomaže trudnoj majci, masaža, takođe, snižava hormone stresa kod bebe. Istraživanje je pokazalo da masaža može da bude vitalni faktor u spuštanju nivoa bebinog kortizola, čak i ako je dete još uvek u majčinoj materici. Zbog toga se sa sigurnošću može reći da majke nisu jedine koje imaju koristi od masaže tokom trudnoće.

Stručnjaci smatraju kako je najpovoljniji položaj za trudnice ležanje na boku. Važno je dobro se informisati. Nisu svi dovoljno edukovani o prenatalnoj masaži i ako niste sigurni da ste u rukama edukovanog terapeuta, bolje je uopšte ne otići na masažu. Svaka žena koja je doživela preuranjene kontrakcije trebalo bi na to da upozori terapeuta.

Važno je da pre masaže naglasite postojanje sledećih kontraindikacija terapeutu:

 • Ako je trudnoća visokorizična;
 • Ako imate trudničku hipertenziju;
 • Prisustvo preeklampsije;
 • Prethodni porođaji su se desili pre termina;
 • Visoki krvni pritisak;

Da li je masaža sigurna tokom cele trudnoće?

Čak i kada pronađete osobu koja je dovoljno edukovana za prenatalne masaže, često se postavlja pitanje – smeju li trudnice tokom cele trudnoće da idu na masažu?

Žene, po pravilu, tokom cele trudnoće smeju početi sa masažom, ali mnogi odbijaju da pruže masažu ženama u prvom tromesečju, kada je povećana opasnost od pobačaja.

Mere opreza

Kada ste trudni, masažu možete koristiti za opuštanje i ublažavanje bolova i napetosti u mišićima. Ali da bi masaža bila sigurna tokom trudnoće, uverite se da:

 • Masažni terapeut zna da ste trudni.
 • Izbegavate aromaterapijska ulja, od kojih neka mogu biti nebezbedna tokom trudnoće.
 • Izbegavate masažu stomaka. Masaža trudničkog stomaka može prouzrokovati ozbiljne komplikacije u trudnoći.
 • Razgovarajte sa svojim masažnim terapeutom o položaju tela tokom masaže. Postoje posebni stolovi za masažu tokom trudnoće.

 

Kako Vaša trudnoća odmiče, najbolji položaji u kojima treba da budete su sedenje na stolici ili ležanje na boku (leva strana je najbolja kasnije u trudnoći), tokom masaže.

Počev od sredine trudnoće, izbegavajte ležanje na leđima. Ovo će sprečiti da dodatna težina pritiska glavni krvni sud koji se naziva šuplja vena.

Posle 12 nedelja trudnoće (u nekim slučajevima i dosta ranije), izbegavajte ležanje na stomaku kako ne biste povećali opterećenje i pritisak na matericu i leđa.

Šta podrazumeva masaža u trudnoći?

Masaža u trudnoći je terapeutski rad koji je usmeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom da njeno telo prolazi kroz seriju promena. Oticanje zglobova u trudnoći prisutno je kod većine trudnica, a najčešće je uzrokovano smanjenom cirkulacijom i povećanim pritiskom na glavne krvne sudove materice. Masaža stimuliše tkivo i smanjuje nakupljanje tečnosti koje izaziva otoke. Pritisak materice povećava napetost u mišićima nogu posledičnim otokom u nogama koji pritiska okolne nerve i izaziva bol.

Pošto se beba razvija u maloj karlici, koja je inače težišna tačka tela, centar gravitacije se pomera ka napred što biomehanički gledano ima za posledicu povećanje tonusa ledjne i abdominalne muskulature. Takođe tokom trudnoće dolazi do povećane produkcije hormona koji opuštaju ligamente (naročito ligamente karlice), što znači da su neminovne promene u posturi tačnije vaša karlica se naginje ka napred. Na to dodajte i težinu vaše bebe i dobićete vrlo čest bol u donjim ledjima tokom trudnoće naročito u 2. i 3. trimestru.

Kako se izvodi masaža u trudnoći?

Masaža se izvodi u posebnim položajima prilagođenim stanju, na leđima (više polusedeći u poodmakloj trudnoći zbog pritiska materice na donju šuplju vena, ona je zadužena za vraćanje krvi iz nogu ka srcu) na  i boku, ili čak sedeći. Najbitnije je da se trudnica oseća udobno i da joj masaža prija. Tretman se izvodi isključivo neutralnim, organskim uljima koja neguju kožu, a istovremeno ne škode majci ni bebi.

Potrebno je spomenuti jednu meru opreza. Direktan i stalan pritisak ne bi se smeo primenjivati na područje između članka na nozi i pete. Mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju ovo područje povezano s matericom i vaginom te se misli da jak pritisak na ovo područje može uzrokovati prevremeni porođaj. Generalno se ne proporučuje jak pritisak u toku masaže trudnica. Svakako je uvek preporučljivo nagovestiti svom terapeutu ukoliko vam je pritisak prejak.

Kada ne biste smeli da idete na masažu u trudnoći?

Ako je trudnoća visoko rizična, trudnica ima visok krvni pritisak ili preeklampsiju, onda je nažalost masaža kontraindikovana – ne sme se ići na masažu!

Takođe,u prvom tromesečju, žene su često ostetljivije na mirise, prisutne su mučnine i povraćanje. S tim na umu, masaža se ne preporučuje trudnicama u prvom trimestru, ali se masaža toplo preporučuje u drugom i trećem tromesečju.

Naravno, i ovde važe uopštene kontraindikacije za masažu:

 • Alergija (obazrivo sa izborom ulja. Većina aromaterapijskih ulja se ne preporučuje u masaži trudnica);
 • Krvni ugrušci, ili tromboza;
 • Srčani problem;
 • Kožni problemi koji se mogu pogoršati masažom;
 • Jači vaginalni iscedak (voden ili krvav);
 • Dijabetes (mada ovo nije apsolutna kontraindikacija);
 • Zarazna bolest;
 • Temperatura;
 • Povraćanje;
 • Preeklampsija (visoki krvni pritisak);
 • Jutarnje mučnine;
 • Bolovi u stomaku;

Masaža je dragocena samo ako se u njoj uživa, kada buduća mama istinski oseti potrebu za masažom, kada oseti da će prijati njenom organizmu, njenoj bebi, mozgu i duši.

Kada je tako, kvalitetna masaža se preporučuje od prvog dana trudnoće. Između ostalog, ona je važna i zbog psihološkog «modela» buduće mame – jer sama trudnoća, odnosno «drugo stanje» menja njen mentalni stav i raspoloženje. U današnje vreme, trudnice sve više brinu zbog mnogih stvari iz svog okruženja: ispravnosti namirnica koje konzumiraju, prisustva teških metala, odloženog dejstva uranijuma… Brinu zbog bakterija i virusa koji su svuda oko nas i eventualnih malformiteta ploda koji mogu da se dogode zbog njihovog uticaja. Sve to stvara određenu dozu nemira. Svaka žena razmišlja: «Samo da mi se dete rodi zdravo, da se porođaj obavi kako treba», tako da masaža – koja opušta, deluje smirujuće, zapravo ima antistres efekat. Zbog toga tretmani u trudnoći prijaju i bebi, do koje stižu sve majčine vibracije, a koje ona i te kako oseća u prenatalnom periodu.

I na fizičkom planu, masaža mnogo znači, posebno u kasnijem periodu trudnoće – kada dođe do otoka u nogama, bola u leđima i bolnog spazma (grča) mišića u međulopatičnom i ramenom delu tela. Izvanredan efekat masaže se posebno ogleda u tome da opusti mišiće, koji su zbog pritiska bebe u maloj karlici napeti, što se uz uvećanu telesnu težinu negativno odražava na limfne puteve i krvne sudove.

Masaža je moguća do poslednjeg dana graviditeta.

Masaža doprinosi dobrom «unutrašnjem osećaju», što budi osećanje sigurnosti, dovodi do opuštanja napetih mišića, pomaže da osoba upozna svoje telo. Pomaže da preko dodira nauči gde su mišići meki, gde bolni, na kom delu treba da se najviše radi – u smislu načina držanja tela, disanja… Masažom se postiže omekšavanje mišićnih otvrdlina – da bi se cirkulacija poboljšala. Sa te strane, masaža trudnicama najviše pomaže u toku samog porođaja, što dovodi do opšte relaksacije. U današnje vreme, koje je izuzetno stresno, doprinos masaže je u traženju balansa, ravnoteže fizičkog tela, uma i duhovnog bića. Ona budi tu harmoniju i vraća je ako je izgubljena.

Do četvrtog meseca dolaze u obzir sve lagane masaže nogu, ruku, leđa, ramenog i vratnog pojasa, glave i lica. Kasnije, u «zreloj» trudnoći, posebno kada dođe do bolnih, velikih otoka nogu i zadržavanja limfe – dozvoljene su samo tehnike specijalnih, blagih limfnih drenaža. Ne sme nikako da se radi «brza» masaža nogu, da se ne ubrzava cirkulacija limfe.

Naravno da masaža stopala prija, ali u trudnoći se izbegavaju modeli refleksnih masaža, kako se ne bi na određen način dali lažni signali za kontrakcije. Zbog toga se izbegava i masaža unutrašnje strane butine, krsta i slabinskog dela. Terapeut može dobro da se posveti međulopatičnom delu, ramenima.

Zanimljivo je to da ako majka na masažu dođe uznemirena, takva je i beba. I ona se uznemiri, pa malo gurne ručicu, malo šutne nožicom, ali se ubrzo smiri i prosto osetite kako i ona uživa u svim čarima masaže, kako se opušta. Jednostavno, uočava se i da beba reaguje.

Treba primeniti takozvane holističke masaže, a to znači da terapeut radi «slušajući» telo koje masira. Ne postoji šema, ne postoje pokreti koji se po određenom redosledu izvode, nego se telo «oseća», a masaža kreira prema situaciji, grču, napetosti u tom trenutku. Postoji čitava lepeza masaža, ali trudnoća ne daje mogućnost svakoj.

Ne dolazi u obzir ni šiacu masaža, ni tajlandska, aromateraputska, niti refleksoteraputska masaža stopala..

Jako je važno da se izbegavaju bilo kakve materije koje su po svom sastavu neka vrsta «hemije», teška ulja, ili primese nekih ulja – koje su, inače, u redu kada je reč o uobičajenoj masaži, ali ne i za trudnice. Jer, sve što se nanese u toku masaže, prolazi kroz kožu, kroz cirkulaciju. Zato se insistira da se koriste mlaka, prirodna ulja, koja mnogo više prijaju, kao što su: svetlo susamovo ulje, bademovo, maslinovo, avokadovo, ulje jojobe, semena grožđa, pšeničnih klica… Na tome se posebno insistira, jer se na taj način čuva beba.

U toku masaže, u organizmu se pokreću procesi detoksifikacije. Međutim, kod trudnica se više radi na relaksaciji, a manje na pokretanju toksina – zato što bi putem cirkulacije taj sadržaj svakako «prošao» i kroz bebu. Zbog toga se u trudnoći ne rade anticelulitne masaže, ali ni u vreme dojenja. Tada se ne rade se ni jake, grube masaže – da toksini iz maminog tela ne bi otišli u mleko, a kroz mleko stigli do bebe. U trudnoći se kroz masaže insistira na buđenju mira, buđenju lepote u čekanju trenutka da beba dođe na svet. Zbog toga, sve što se radi u tom periodu, radi se po jednom mirnom, takozvanom bonaca modelu.