Sve što bi trebalo da znate o anemiji u trudnoći

Sigurno ste čuli, a možda i sami imate takvo iskustvo – mnoge žene postanu anemične tokom trudnoće. To najčešće znači da u vašem telu nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Ovo stanje, koje se u našem narodu još naziva i “malokrvnost”, retko ima drastične posledice, bilo po majku ili po plod.

Šta su crvena krvna zrnca

Crvena krvna zrnca su ćelije u vašoj krvi. Njihova glavna uloga je da dopremaju kiseonik iz srca ostatku tela – mozgu, mišićima, koži, bubrezima.. Crvena krvna zrnca proizvode koštanu srž. Ona sadrže protein, poznat kao hemoglobin, a njegova uloga je vitalna za prenos kiseonika.

Da bi proizvodnja hemoglobina bila zadovoljavajuća, potrebno je da u organizmu imate dovoljno gvožđa, vitamina B12 i folata.

Šta je anemija?

Kao što smo već napomenuli, anemija je stanje koje se u organizmu javlja usled nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca u krvi. Ovo stanje uzrokuje nedovoljnu snabdevenost mozga, mišića i ostatka tela kiseonikom.

Važno je naglasiti da je blaga anemija uobičajena pojava u trudnoći.

Zašto su trudnice sklone anemiji?

U ženskom telu se dešavaju velike promene kako beba raste, i tu leže glavni uzroci za pojavu anemije.

Žena prosečne građe i visine u svom telu ima oko 5 litara krvi kada nije u drugom stanju. Kako trudnoća napreduje i odmiče, količina krvi će se povećati na 7-8 litara.

Da bi organizam proizveo potrebnu količinu hemoglobilna, potrebno je mnogo više gvožđa, vitamina B12 i folata. Kako se gvožđe inače teško apsorbuje iz namirnica, kada potrebe rastu snabdevenost opada. To sve otežava proizvodnju hemoglobina.

Zbog toga mnoge žene postaju anemične tokom trudnoće ukoliko ne uzimaju gvožđe dodatno, putem suplemenata.

Kojim testovima se otkriva anemija?

Već prilikom prve posete doktoru, nakon utvrđivanja trudnoće bićete upućeni na analizu krvi. Analizom krvi će osim ostalih neophodnih parametara i vrednosti za trudnoću, biti izmeren i nivo hemoglobina u krvi.

Ukoliko vaš doktor na osnovu te analize utvrdi da je potrebno, bićete dalje upućeni na merenje nivoa gvožđa, vitamina B12 i folata, a ako je potrebno i na testiranja na postojanje određenih poremećaja ili naslednih bolesti, kao što je talasemija.

Nivo hemoglobina se proverava na lekarskim pregledima i kontroliše tokom cele trudnoće, najčešće jednom mesečno.

Kako izbeći anemiju

Kako biste izbegli komplikacije koje sa sobom nosi anemija, poželjno je da:

 1. Startujte trudnoću u dobrom zdravstvenom stanju

Ako planirate trudnoću, trebalo bi da obavite sistematski pregled. Recite svom doktoru da planirate bebu i zatražite savet o uzimanju suplemenata.

Ženama se najčešće savetuje da počnu sa uzimanjem vitaminskih suplemenata bar mesec dana pre trudnoće. Na taj način se sprečava pojava anemije i smanjuje rizik od nastanka spina bifide, defekta nervne cevi kod fetusa. O ovome bi trebalo da popričate sa svojim doktorom.

 1. Hranite se zdravo tokom trudnoće

Zdrava ishrana trudnice štiti od anemije. Hrana životinjskog porekla bogata je gvožđem, koji nosi oznaku “hem” i koje se najlakše apsorbuje iz hrane: meso, iznutrice, riba i jaja. “Nehem” gvožđe se nalazi u namirnicama biljnog porekla, a najbogatije njime su: pasulj, soja, sočivo i ostale mahunarke, spanać, žitarice, suvo voće. Važan je balanisrani unos gvožđa, kako iz životinjskih tako i iz biljnih izvora. Nehem gvožđe se teže apsorbuje, pa je važno da unosite i dovoljno vitamina C koji pomaže apsorpciju. Namirnice bogate vitaminom C su: citrusno voće, jagode, kiseli kupus.

 1. Uzimajte suplemente

Zdrava i raznovrsna ishrana tokom trudnoće omogućiće unos neophodnih nutritijenata kako za razvoj vaše bebe, tako i za očuvanje vašeg zdravlja. Kako biste u potpunosti bili sigurni da unosite dovoljnu količinu svih neophodnih vitamina i minerala, doktor će vam verovatno preporučiti da u svoju dnevnu rutinu uvrstite i unos vitaminskih suplemenata.

Danas na tržištu postoje brojni kompleksi vitamina za trudnice koji se mogu naći u apotekama, i oni sadrže optimalne dnevne količine svih vitamina i minerala koji su važni za zdrav razvoj ploda i očuvanje zdravlja trudnice. U njima se najčešće nalaze sledeći vitamini, minerali i oligoelementi: A, E, C, D, vitamini B kompleksa, folna kiselina, kalcijum, magnezijum, molibden, gvožde, hrom, jod, mangan, bakar, cink i selen. Veoma je važno da ih unosite u kontinuitetu tokom cele trudnoće. Vaš doktor će vas posavetovati koji je od tih kompleksa najadekvatniji za vas.

Vrste anemije u trudnoći

Tokom trudnoće može se razviti nekoliko vrsta anemije. Najčešće su:

 • Anemija nastala zbog nedostatka gvožđa. Gvožđe je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u krvi. Na ovaj proces utiču hormoni, različiti faktori rasta i lokalni uslovi u koštanoj srži. Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok anemije u trudnoći zato što su tokom trudnoće potrebe za gvožđem pojačane. Kako je gvožđe važno za distribuciju kiseonika, njegov nedostatak može da utiče na rast bebe i na funkcionisanje organa majke.
 • Anemija nastala zbog nedostatka folata. Folat je vitamin koji se nalazi u određenim namirnicama kao što je zeleno povrće. Telu su potrebni folati za proizvodnju novih stanica, uključujući zdrave crvene krvne ćelije. Ženama je u toku trudnoće potrebna dodatna količina folata. Ali ponekad ne dobiju dovoljno kroz ishranu. Nedostatak folata može, takođe, doprineti određenim vrstama defekata prilikom rođenja deteta, kao što su abnormalnosti neuralne cevi (spina bifida) i mala porođajna težina novorođenčeta.
 • Anemija nastala usled nedostatka vitamina B12. Telu je potreban vitamin B12 kako bi formirao zdrava crvena krvna zrnca. Nedostatak vitamina B12 može doprineti porođajnim defektima i može dovesti do preuranjenog porođaja.

Kod svih navedenih vrsta, do anemije dolazi usled nedostatka navedenih vitamina koji su važni za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, koje su glavni prenosioci kiseonika iz pluća, u sve ostale organe, tkiva i ćelije.

Faktori rizika za nastanak anemije u trudnoći

Sve trudnice su izložene riziku da postanu anemične. Pored nedostatka vitamina koje smo naveli, na nastanak anemije u trudnoći utiču i sledeći faktori:

 • Višestruka trudnoća (dve ili više beba);
 • Mali razmak između trudnoća;
 • Jake jutarnje mučnine praćene čestim povraćanjem;
 • Rana trudnoća, u tinejdžerskim danima;
 • Nekonzumiranje hrane bogate gvožđem;
 • Anemija koja nije izlečena pre trudnoće.

Simptomi anemije tokom trudnoće

Najčešći simptomi anemije tokom trudnoće su: izrazito bleda koža, usne i nokti. Čest osećaj umora i slabosti. Zatim vrtoglavica/nesvestica, osećaj nedostatka vazduha, kratak dah, ubrzano kucanje srca, problemi sa koncentracijom, zaboravnost, glavobolja, mučnina, bol u poredelu abdomena.

U ranim fazama anemije možda nećete ni osećati ove simptome.

Svakako, ne savetujemo vam da sami postavljate sebi dijagnozu, jer ćete sami teško oceniti da li ste anemični. Većina navedenih simptoma normalna je u određenim razdobljima trudnoće. Ponekad trudnica čak i nema nikakvih očiglednih simptoma. Zbog toga, ako sumnjate da ste anemični, ali i preventivno, trebalo bi da se obratite svom ginekologu, koji će vam dati uput za analizu krvi.

Redovnim kontrolama, koje su tokom trudnoće predviđene na šest nedelja, pad gvožđa i hemoglobina može da se otkrije na vreme te da se rezultati poprave adekvatnom terapijom.

Da li je anemija obavezan pratilac trudnoće?

Anemija nije obavezan pratilac trudnoće, ali se često javlja kod žena koje su u drugom stanju, pa tako gotovo 20% trudnica ima anemiju. Do toga dolazi jer je plodu za izgradnju njegovih tkiva, ćelija i hemoglobina, potrebna izvesna količina gvožđa, koje on prirodno „oduzima” od majke. Trudnice obično postaju anemične u drugoj polovini trudnoće, jer se tada povećavaju bebine potrebe za gvožđem.

Da li gvožđe u trudnoći stvara mučninu?

Nekim trudnicama je teško da piju preparate gvožđa, jer im izazivaju mučninu. Srećom, to se dešava u prvom trimestru, kada one najčešće i imaju mučine, ali tada su i rezerve gvožđa veće, pa je i anemija retka. U prvom trimestru, zbog izostanka ciklusa, gvožđe se ne troši, a beba ne raste intenzivno. U drugom trimestru, kada je najvažnije dodavati gvožđe, mučnine popuštaju. Na tržištu danas ima sve više preparata gvožđa koji se dobro podnose i ne izazivaju mučninu.

Koliko je anemija opasna u trudnoći?

Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja deteta, jer je priroda razvila mnoge načine kako bi odbranila bebu od negativnih posledica anemije. Ukoliko na vreme otkrijete da ste anemični i počnete sa propisanom terapijom nadomešćivanja gvožđa, nemate razloga za brigu.

Ako je u pitanju teži oblik anemije može doći smanjenja nivoa plodove vode koja okružuje bebu u materici. Povećava se rizik za pobačaj, prevremeni porođaj ili rođenje deteta sa manjom telesnom težinom. Bebe rođene posle trudnoće praćene anemijom i same mogu biti anemične.

Najopasnije posledice anemije u trudnoći su:

 • Prevremeni porođaj;
 • Zastoj u razvoju ploda;
 • Povećana mogućnost razvoja infekcija nakon porođaja;
 • Ako je anemija izražena pri kraju trudnoće, onda postoji rizik da trudnica tokom porođaja izgubi mnogo više krvi nego što bi inače, toliko da čak bude neophodna transfuzija.

Lečenje anemije u trudnoći

Ako ste anemični tokom trudnoće, možda ćete morati da počnete sa dodatkom gvožđa ili dodatkom folne kiseline, kao dodatak vašim prenatalnim vitaminima. Vaš lekar može predložiti da u ishranu dodate još hrane koje su bogate gvožđem i folnom kiselinom.

Za lečenje nedostatka vitamina B12, lekar može preporučiti da uzmete dodatak vitamina B12.

Pratite uputstva svog ginekoliga i ako je potrebno posetite hematologa – doktora specijalnizovanog za anemiju kako biste sprečili probleme sa krvlju.

Trebalo bi da znate da su referentne laboratorijske vrednosti drugačije kod trudnica. Donja granica hemoglobina van trudnoće je 120, a kod trudnica je to 105.

Mnoge žene ulaze u trudnoću anemične. Razlozi mogu biti mnogobrojni, kao što su: držanje dijete, usled čega je došlo do nedostatka unosa vitamina i minerala; Razmak između dve trudnoće kraći od dve godine; Obilne menstruacije.

Ukoliko ste pre trudnoće bili malokrvni, ili znate da ste tome skloni, trebalo bi da o tome obavestite svog ginekologa još na početku.

Ishrana u trudnoći usled anemije

Ukoliko je ustanovljena anemija u trudnoći, lekar može preporučiti da u svoju ishranu uključite i više hrane životinjskog porekla kao što su: meso, jaja i mlečni proizvodi. Pored dodatnog unosa gvožđa, trebalo bi da u svoju ishranu uvrstite I namirnice bogate gvožđem kao što su: spanać, brokoli, grašak, pasulj, jaja, integralni pirinač, suve šljive, grožđice, sok od višnje.

Izbegavajte kofein, tj. kafu i čajeve, jer otežavaju apsorpciju gvožđa.