Krvarenje u trudnoći

Gotovo da nema ničeg strašnijeg što bi više uplašilo skoro svaku trudnicu od neočekivanog vaginalnog krvarenja. Bilo kakvo krvarenje, čak iako je bezbolno, može da prestraši čak i najopuštenije trudnice.

Većina trudnica će najpre pomisliti na pobačaj, bilo da na vešu zateknu krvavu mrlju ili iskuse obilno krvarenje. Međutim, činjenica je da krvarenje u trudnoći nije tako retka pojava, naročito u prvom trimestru, i da više od 30-40% trudnica iskusi određeno krvarenje do 12. nedelje, koje ne utiče negativno na fetus, ni na dalji tok trudnoće.

Uzroci krvarenja u prvom trimestru trudnoće

U prvom trimestru trudnoće Vaš organizam prolazi kroz intenzivne promene,  povećava se krvotok i kapilari postaju osetljiviji na krvarenja. Tako se može desiti da se nakon seksualnog odnosa ili ginkeološkog pregleda pojavi blago rozikasto krvarenje, koje do tada niste primećivali.

Ostali razlozi uključuju:

 • Hormonalni disbalans – ono se obično javlja u periodu kada biste, da niste trudni, dobili menstruaciju.
 • Implantacijsko krvarenje – javlja se kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice (implantacija). Ovaj rani znak trudnoće iskusi oko 30% trudnica i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Krvarenje može biti različitog intenziteta, a sam patofiziološki mehanizam ove poljave nije razjašnjen. Glavna karakteristika implantacijskog krvarenja je specifična boja krvi koju uočavate. To su najčešće rozikasti ili svetlo braon tragovi, što ponekad zbunjuje, jer može ličiti na početak menstruacije. Javlja se otprilike u vreme očekivane menstruacije, što unosi dodatnu zabunu, naročito kod žena koje imaju neredovne cikluse.
 • Infekcije – krvarenje mogu izazvati različite i infekcije. To može biti bilo kakva infekcija vagine ili grlića materice, urinarne infekcije, ali i one izazvane seksualno prenosivim bolestima – hlamidijom, gonorejom ili herpesom.
 • Hematom – akumulacija krvi u naborima horiona, odnosno spoljašnje fetalne membrane pored placente, predstavlja hematom. Tokom prvog trimestra trudnoće njegovo postojanje može uzrokovati lakše ili čak i teže krvarenje, nalik odlivu. Ova pojava često ne predstavlja nikakvu opasnost po trudnoću, što najviše zavisi od veličine i mesta u materici na kome je nastao. U ranoj trudnoći se kao terapija preporučuje hormon progesteron, jer se smatra da hematom može između ostalog i nastati usled njegovog nedostatka u organizmu. Takođe se preporučuje mirovanje i izbegavanje težih fizičkih aktivnosti.
 • Ginekološki pregled – naročito ako on uključuje PAPA test može zbog direktnog kontakta sa grlićem materice podstaći krvarenje. Takvo krvarenje je obično tačkasto i pojavljuje se u prvih 24 sata od pregleda.
 • Pobačaj – razlog krvarenju u ranoj trudnoći može biti i pobačaj, odnosno spontani gubitak trudnoće, koji je češći u prvih 12 nedelja trudnoće. Pobačaj često prate bolovi u donjem delu stomaka i grčevi, kao i delovi tkiva koji izlaze iz vagine. Međutim, s obzirom na to da i pobačaj može početi kao tačkasto krvarenje (najčešće braonkasto), jako je važno da ako primetite bilo kakvo krvarenje odete kod doktora.
 • Vanmaterična trudnoća – ovo stanje se dijagnostikuje kada se oplođena jajna ćelija smesti, odnosno usadi van materice, najčešće u jajovodu. Takva trudnoća ne može normalno da se razvija, a može biti i pretnja po život majke ako se ne ustanovi na vreme.
 • Molarna trudnoća – retko stanje, koje odlikuje prenaglašen rast placente, odnosno tkiva od koga ona nastaje, unutar materice, što obično uzrokuje neadekvatan razvoj ploda. Osim krvarenja, simptomi molarne trudnoće su ubrzano uvećanje materice, jake mučnine i povraćanje.

Krvarenje u drugom trimestru trudnoće i u odmakloj trudnoći

Posle 20. nedelje rizik od pobačaja se drastično smanjuje, kao i mogućnost raznih komplikacija. Krvarenje u kasnijoj trudnoći predstavlja ređu pojavu i samim tim veću brigu. Razlozi krvarenja u drugom i trećem trimestru mogu biti:

 • Seksualni odnos i ginekološki pregled. Kako trudnoća odmiče, grlić materice sve više otiče zbog intenzivnijeg protoka krvi. Zbog toga seksualni odnos ili vaginalni pregled mogu uzrokovati blago krvarenje, koje je blago i tačkasto.

Sledeći slučajevi podrazumevaju oblinija krvarenja:

 • Placenta previa. Ovo stanje se dijagnostikuje kada je posteljica usađena nisko, i delimično ili potpuno prekriva grlić materice. Iako ozbiljno stanje, adkekvatnim reagovanjem velike su šanse da se uspešno iznese trudnoća do kraja.
 • Ruptura materice. U ređim slučajevima tokom odmakle trudnoće može doći do otvaranja ožiljka od prethodnog carskog reza. Ovo je ozbiljna komplikacija koju prate intenzivni bolovi.
 • Abrupcija posteljice. Odvajanje posteljice od zida materice izaziva krvarenje između zida materice i posteljice. Iako se veoma retko dešava, samo u 1% trudnoća, abrupcija posteljice može biti veoma opasna i po trudnicu i po plod. Osim krvarenjem, ovo stanje se manifestuje i bolovima u stomaku i leđima, ugrušcima iz vagine, osetljivošću materice.
 • Porođaj. Sluzavo-krvavi čep koji zatvara grlić materice će ispasti iz vagine nekoliko dana, a u nekim slučajevima i nedeljama pre porođaja. Sa njime može poteći i malo krvi. To znači da se Vaše telo priprema za porođaj. Pre 37. nedelje trudnoće, porođaj se vodi kao prevremeni, pa ako je to Vaš slučaj obratite se doktoru.

Vaginalno krvarenje tokom trudnoće nije neuobičajeno, ali se ne smatra ni normalnom pojavom. Ono može ukazivati na razna stanja, u zavisnosti od toga da li je intenzivno ili blago, koje je boje i u kom trenutku trudnoće se dešava. Važno je da svog doktora odmah obavestite ukoliko primetite bilo kakvo krvarenje.

Najčešća pitanja:

 • Da li je krvarenje u trudnoći ozbiljan problem?

Krvarenje u trudnoći nikada nije normalno i uvek se treba javiti lekaru, bez obzira da li se radi o ranoj ili odmakloj trudnoći. Različiti su uzroci krvarenja u trudnoći i obuhvataju hormonske uzroke, koji su najčešći u ranoj trudnoći, infekciju, polipe, ali mogu biti i znak nečeg mnogo ozbiljnijeg — početka pobačaja, prevremenog prođaja ili odlubljivanja posteljice.

 • Šta znači obilno krvarenje u trudnoći?

Obilno krvarenje, sveže krvi, sa „komadima“, uz bolove u donjem delu trbuha u vidu grčeva, najverovatnije je pobačaj. Kada dođe do ovakvog tužnog ishoda trudnoće, roditelji žele da znaju šta su uzroci koji su do toga doveli, ali nažalost, u veoma malom broju slučajeva se do tog odgovora i dođe. Razlozi za spontani pobačaj mogu biti mnogobrojni: različiti problemi u naslednom materijalu ploda (hromozomopatijama ili genopatijama), razne infekcije, uticaj sredine na razvoj ploda i mnogi drugi. Najvažnije je da upamtite da ništa što ste Vi uradili nije moglo dovesti do toga i da se u vrlo malom broju slučajeva pobačaj ponavlja.

 • Koji su simptomi pobačaja?

Nažalost, ne završi se svaka željena trudnoća rođenjem zdrave bebe u terminu. Simptomi koji dovode do „pretećeg pobačaja“ su grčevi u donjem delu trbuha koji se pojačavaju, obilno krvarenje koje se ne smiruje, već pogoršava. Nikako ne treba odlagati odlazak ginekologu koji će utvrditi o čemu se radi. Kada su simptomi jako izraženi i dođe do veoma obilnog krvarenja, teško da se može sprečiti pobačaj, ma koliko svi mi to želeli.

 • Kako da znam da li krvarim iz grlića ili posteljice?

Ako ste primetili da krvarite, bez obzira odakle krvarenje potiče, odmah morate da se javite lekaru, bez obzira na to koliko ste ste trudni. Doktor će, nakon pregleda, ustanoviti u čemu je problem i odakle dolazi. Ako je krvarenje iz posteljice, to će se videti na ultrazvuku, a ako je iz grlića, tokom ginekološkog pregleda, pod spekulima.

Krvarenje nije retka pojava u prvom trimestru trudnoće, stoga ne mora da znači da je u pitanju ozbiljniji problem. Međutim, krvarenje koje nastaje u kasnijoj trudnoći, odnosno u drugom i trećem trimestru – najčešće predstavlja znak ozbiljnijih problema. Zato je važno da se odmah javite svom ginekologu, koji će preduzeti odgovarajuće zdravstvene mere.

Dosadašnja iskustva pokazuju da svaka peta trudnica (oko 20 odsto) iskusi neki vid slabijeg ili izraženijeg krvarenja u ranoj trudnoći. Međutim, ohrabruje činjenica da se kod oko polovine trudnica koje imaju znake krvarenja ne događa spontani pobačaj.

Kada se posmatra ukupan broj trudnoća, svaka peta ili šesta (15-20 odsto) se završava spontanim pobačajem, iz raznih razloga, i to u prvom trimestru, odnosno do 12. nedelje trudnoće. Valja napomenuti da mnogi rani pobačaji ne budu prepoznati, već se protumače kao zakasnela menstruacija.

 • Da li postoje neka posebna stanja ili bolesti u vezi sa trudnoćom, kada može da se javi krvarenje?

Postoji, i dosta retko se javlja, jedna bolest posteljice, koja se naziva grozdasta mola. U tom slučaju, placenta buja na račun embriona – koji nestaje, dok se posteljica uvećava u vidu mehurića, kao zrna grožđa. To dovodi do znatno većih dimenzija materice nego što bi odgovaralo očekivanoj veličini trudnoće. Takođe, javlja se krvarenje, koje može da bude manjeg ili većeg intenziteta. Uz to, što je veoma važno, visoke su vrednosti beta HCG. Karakterističan ultrazvučni nalaz, tako tipičan za molu (Mola hydatidosa), suvereno razrešava dilemu o kakvom poremećaju trudnoće se radi.

 • Da li seksualni odnosi mogu da dovedu do krvarenja?

Posle odnosa, takođe, može da se pojavi slabije krvarenje, jer je grlić materice uvećan i osetljiv, pa je moguće da polni odnos bude uzrok ovog, doduše bezopasnog, krvarenja. U svakom slučaju, dok ginekolog ne obavi pregled, ne preporučuje se dalje upražnjavanje seksualnih odnosa, iz preventivnih razloga. Inače, odnosi sami po sebi, kada je sve drugo u redu, ne mogu da izazovu pobačaj.