Šta je Epiziotomija?

U ovom članku:

Šta je Epiziotomija?

Zašto se radi Epiziotomija?

Komplikacije koje mogu nastati usled Epiziotomije

Infekcija Epiziotomije

Kako izgleda oporavak od Epiziotomije?

Nega rane od Epiziotomije

Kada možete ponovo imati seksualne odnose?

Epiziotomija (episiotomia) je akušerska operacija kojom se preseca međica u toku porođaja radi proširenja porođajnog kanala. Operacija ima za cilj da spreči povređivanje mekih delova porođajnog kanala i smanji mogućnost povređivanja prednjačećeg dela ploda.

Iako je danas jedna od najčešće izvođenih operacija, uvedena je bez jasnog zaključka o njenoj korisnosti i efektivnosti. SZO je izdala preporuku da u današnje vreme epiziotomiju treba raditi samo zbog odgovarajućih indikacija, a ne rutinski. U svetu procenat epiziotomija u toku porođaja varira od 9,7 % u Švedskoj, do čak 100% u Tajvanu. (Podaci preuzeti iz naučnog rada “Retrospective analysis of episiotomy prevalence”).

ZAŠTO SE RADI EPIZIOTOMIJA?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih doktor, ne bi li na taj način smanjio rizik od komplikacija, odlučuje da izvede epiziotomiju:

– ukoliko je beba prevelika,

– ukoliko je potreban dodatni prostor za apliciranje forcepsa,

– ukoliko je potrebno da se beba izvadi što pre, jer njeno srce pokazuje da ne podnosi porođaj dobro.

U zavisnosti od toga koji je pravac presecanja međice, epiziotomija se deli na:

  1. Medijalnu (rez je po sredini perineuma, između introitusa vagine i anusa)
  2. Mediolateralnu (može biti leva ili desna, rez je kos, od introitusa vagine levo ili desno od rektuma)

Ova operacija se radi na kraju drugog porođajnog doba, kada prednjačeći deo ploda širi introitus vagine. Radi se u jednom aktu, pravim makazama koje su uvuku u vaginu između prednjačećeg dela ploda i međice.

Šivenje reza epiziotomije radi se posle trećeg porođajnog doba, nakon što se uradi pregled mekih delova porođajnog kanala.

KOMPLIKACIJE KOJE MOGU NASTATI USLED EPIZIOTOMIJE

Kao i svaka operacija, i epiziotomija nosi sa sobom određene moguće komplikacije koje se dele na:

  1. Kratkoročne: povrede analnog sfinktera, infekcije reza, dehiscencija rane, hematomi, bol i krvarenje;
  2. Dugoročne: dispareunija, inkontinencija, anorektalna disfunkcija, prolaps pelvičnih organa.

INFEKCIJA EPIZIOTOMIJE

Infekcije rane od epiziotomije su retke. Ako se pak infekcija javi, u predelu rane se javlja crvenilo, bol i otok. Moguće je i prisustvo gnoja, kao i neprijatnog mirisa.

U slučaju pojave ovih simptoma, treba se obratiti lekaru.

KAKO IZGLEDA OPORAVAK OD EPIZIOTOMIJE?

Mesto na kome se nalaze šavovi će biti bolno u toku prve nedelje, dok neke žene osećaju neprijatnost oko mesec dana i duže, posebno ukoliko imaju povrede trećeg ili četvrtog stepena.

Porodilje često zbog bola imaju problem i sa kretanjem i pronalaženjem udobnog položaja za sedenje, što otežava zauzimanje odgovarajućeg položaja za dojenje.

Nelagodnost se javlja i prilikom odlaska u toalet, naročito pri pražnjenju creva, što dalje može uzrokovati pojavu zatvora. Ponekad porodilje osećaju bol i peckanje i dok mokre.

NEGA RANE OD EPIZIOTOMIJE

Kako bi rana uredno zarastala, preporučuje se pojačana uobičajena higijena, odnosno redovno tuširanje i menjanje uložaka i donjeg veša, najbolje pamučnog. Neophodno je i mirovanje.

U većini slučajeva rana od epiziotomije zarasta uredno i bez problema. Sasvim je normalno da područje rane bude bolno i osetljivo, naročito tokom prvih 7-8 dana. Za zarastanje rane je potrebno da prođe najmanje nedelju dana.

Konci od šavova se sami apsorbuju, tako da nije potrebno da idete na vađenje, osim ukoliko vam nije zakazana kontrola.

 Nakon zarastanja rane od epiziotomije ožiljak koji ostaje je najčešće jedva vidljiv.

KADA MOŽETE PONOVO IMATI SEKSUALNE ODNOSE?

Perineum bi trebalo da zaceli 4 do 6 nedelja nakon porođaja. Ukoliko ste imali povredu trećeg ili četvrtog stepena potrebno je da pre seksualnog odnosa odete na kontrolu.

Možda ćete osetiti određene neprijatnosti ili pritisak, stoga je dobro da budete u gornjem položaju tokom seksualnog odnosa kako biste kontrolisali stepen penetracije. Korišćenje lubrikanta će vam takođe biti od koristi kod otklanjanja zatezanja, posebno ukoliko dojite, budući da dojenje smanjuje nivo estrogena koji direktno utiče na smanjenje prirodne vlažnosti vagine.

Ukoliko nakon primene ovih saveta i dalje budete osećali bol ili neprijatnost, posavetujte se sa doktorom.