Ako planirate trudnoću – evo šta bi trebalo da uradite

Planiranje trudnoće podrazumeva da se sa svojim ginekologom konsultujete oko toga šta je sve potrebno uraditi da biste mogle bezbrižno da se posvetite budućoj trudnoći. Najčešće će Vam ginekolog preporučiti određene testove, uvođenje novih namirnica ili vitamina u ishranu, kao i odricanje od štetnih navika kao što su pušenje, nepravilna i neredovna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i konzumiranje alkohola.

Posetite ginekologa

Pre nego što počnete aktivno da radite na bebi, poželjno je da posetite Vašeg ginekologa, naročito ukoliko je prošlo dosta vremena od prethodne posete. Na tom pregledu, ginekolog bi trebalo da Vam odgovori na sva pitanja koja Vas muče u vezi sa ostajanjem u drugom stanju, i da Vas posavetuje na koji način ćete se najbolje pripremiti za trudnoću. Pored redovnog ginekološkog pregleda, uključujući vaginalni pregled i ultrazvuk, kao i standardnih testova (PAPA test, cervikalni i vaginalni bris), Vaš ginekolog će u obzir uzeti istoriju bolesti Vas i Vašeg partnera, eventualno preporučiti testove koji će isključiti genetske predispozicije za određene nasledne bolesti, te Vam preporučiti konkretne zdravstvene mere i preporučiti unos određenih vitamina i minerala koji će pomoći vašem telu u pripremi za začeće.

Regulišite telesnu težinu

Jedna od ključnih stavki na koju treba obratiti pažnju i pre začeća jeste Vaša telesna težina. Poznato je da žene koje se bore sa manjkom ili viškom kilograma često imaju problema prilikom začeća. Zato je neophodno porazgovarati sa ginekologom o Vašoj trenutnoj telesnoj težini, ishrani i fizičkoj aktivnosti. U slučaju problema sa težinom, najbolje je da se posavetujete sa svojim doktorom ili nutricionistom o planu ishrane koji će sadržati ravnomerno raspoređen unos voća, povrća, mesnih i mlečnih proizvoda, da biste Vašem organizmu obezbedili hranljive materije koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Osim toga, dovoljan unos tečnosti i redovna fizička aktivnost, takođe, neizostavan su deo održavanja težine i zdrave forme.

Posetite zubara

Zdravlje usta i zuba pre trudnoće značajno smanjuje šanse za brojne komplikacije u trudnoći. Velika je verovatnoća da se u trudnoći, usled pojačanog delovanja hormona estrogena i progesterona, javi oticanje i krvarenje desnih, a zubi bivaju podložniji infekcijama. Zato je jedan od važnih koraka u pripremi za začeće i redovna kontrola kod zubara.

Regulišite unos vitamina

Pored zdrave ishrane, neophodno je da unosite i dovoljnu količinu vitamina i minerala. Doktor će vam preporučiti uzimanje folne kiseline, koja je važna zbog sprečavanja neuroloških deformacija ploda. Osim toga, moguće je da ćete morati da uzimate i druge suplemente, u vidu vitamina C, gvožđa (ako ste anemične) ili vitamina B. Iako svih ovih vitamina ima i u određenim grupama namirnica, često su te količine nedovoljne dodatnim zahtevima tela, te je potrebno uzimati ih i u vidu suplemenata.

Posebna opreznost se savetuje kada je u pitanju vitamin A. Vodite računa da suplement ovog vitamina ne prevazilazi 770 mcg RAE (2.565 IU), osim ako je u formi beta-karotena. Previsok unos vitamina A može prouzrokovati određene defekte ploda.

 

Oslobodite se štetnih navika

Štetne navike nisu dobre ni za Vas same, a sada imate dodatni motiv da ih stavite pod kontrolu, jer se tiču i zdravlja Vaše bebe.

Pušenje

Od štetnih navika, među najčešćim i najgorim jeste svakako pušenje. Cigarete smanjuju dotok kiseonika do Vaše bebe, čime se ozbiljno ugrožava njeno zdravlje. Pušenje u trudnoći može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije po bebu, a povezano je i sa većom stopom pobačaja i prevremenih porođaja.

Alkohol i narkotici

Ove supstance mogu putem placente direktno dopreti do bebe i izazvati brojne razvojne komplikacije. Ukoliko ste konzumirali narkotike ili značajnije količine alkohola, dok niste znali da ste u drugom stanju, obavezno ovo napomenite svom ginekologu.

 

Čuvajte se infekcija

Izloženost infekcijama u periodu kada pokušavate da zatrudnite može imati ozbiljne posledice po Vašu potencijalnu trudnoću. Zato je važno da izbegavate termički slabo obrađenu ili neobrađenu hranu, nepasterizovane mlečne proizvode ili nepasterizovane sokove. Ova hrana je idealno stanište za razne mikroorganizme i bakterije, poput ešerihije koli i salmonele. Osim toga, redovno perite ruke i nosite zaštitne rukavice ukoliko radite u polju ili u bašti. Ukoliko imate hronične zdravstvene probleme, doktor vam može preporučiti i vakcinaciju protiv sezonskog gripa, kako biste ojačali imuni sistem i sprečili pojavu infekcija.

Planirajte roditeljstvo unapred

Pored zdravstvenih priprema, budućim mamama i tatama se savetuje da porazgovaraju i o drugim pitanjima koja se tiču planiranja porodice. Da li će mama nastaviti da radi tokom trudnoće ili će tata podneti sav finansijski teret? Da li imate ušteđevinu na koju možete računati za vreme trajanja trudnoće, i u prvim mesecima bebinog života? Da li će vam trebati pomoć oko bebe ili vođenja domaćinstva? Odvojite vreme da usaglasite stavove pre nego što počnete da radite na bebi, da biste mogli što bezbrižnije i rasterećenije da dočekate prinovu.

Planiranje začeća

Iako svi znamo da period donošenja novog života na ovaj svet traje devet meseci, postoje mnoge stvari, vezane za Vaše zdravlje i pripremu za trudnoću, sa kojima treba početi čak nekoliko meseci pre ostvarivanja trudnoće.

Koje je idealno vreme za trudnoću?

Nauka kaže između 25-te i 35-te godine, ali kao što ćete već naučiti u toku same trudnoće, idealno vreme je individualna stvar, zajednička odluka Vas i Vašeg partnera.

Folna kiselina

Svaka žena pre trudnoće, minimum tri meseca, treba da počne sa uzimanjem folne kiseline. Folna kiselina je veoma važna, jer smanjuje pojavu oštećenja neuralne cevi (spina bifida). Neuralna cev se razvija u najranijoj trudnoći, često u vreme kada žena ni ne zna da je trudna.

Međusobna podrška i razumevanje

Partnerski odnos, međusobna podrška i razumevanje su kamen temeljac roditeljstva. Iako pojedini aspekti, ne samo ostvarivanja trudnoće, već i donošenja novog života na svet, sa sobom nose nedoumice i strahove kod oba partnera, važno je da oba partnera otvoreno pričaju jedno sa drugim o tome. Poveravanje najintimnijih misli će produbiti partnerski odnos i podići vezu na novi nivo.

Pripremne analize

Pre trudnoće je važno da se proveri zdravlje. U prvom redu to je osnovna analiza krvi, krvna grupa sa RH faktorom, i analiza iz krvi na Rubeolu i Toksoplazmu. Infekcija Rubeolom u toku trudnoće može biti veoma opasna za bebu.

Tajming je bitan

U toku meseca, postoji tek nekoliko dana u kojima je začeće moguće. Ovaj period, koji nazivamo još i plodni dani, možete pratiti na različite načine. Ipak, ono što je savet jeste da seksualni odnosi budu na svaka 2-3 dana. Na taj način se povećavaju šanse za ostvarivanje trudnoće. Ne samo da je kvalitet semena optimalan, već je seme prisutno u toku celog perioda ovulacije. Kod žena koje imaju ciklus na 28 dana, ovulacija pada 14 dana ciklusa. Međutim, ukoliko dužina ciklusa varira, najpouzdaniji način utvrđivanja ovulacije je uz pomoć nalaza hormona ili na ultrazvučnom pregledu.

Kako znati kada su plodni dani?

Plodne dane možete utvrditi na nekoliko načina:

 • Analzom LH (luteinizirajućeg hormona) hormona koji svedoči o ovulaciji. Ovaj test se može raditi iz krvi ili uz pomoć LH tračica
 • Folikulometrijom – kratkotrajnim ultrazvučnim pregledom
 • Testom cervikalnog sekreta
 • Kalkulatorom plodnih dana

Kada potražiti pomoć?

Statistika kaže da 80% parova može ostvariti trudnoću u toku godinu dana, pod uslovom da je žena mlađa od 40 godina, i da postoje redovni seksulani odnosi (svaka 2-3 dana). Ipak, ukoliko se to ne desi u prvih 6 meseci, savetuje se da se odmah potraži savet lekara koji je specijalista za lečenje neplodnosti. To što ćete potražiti pomoć ne znači da trudnoću nećete ostvariti spontano, već da Vam je potrebna samo mala pomoć. Ponekad, parovi gube dragoceno vreme, upravo zato što se nisu obratili specijalisti, koji ima iskustvo sa lečenjem neplodnosti.

 

Spisak analiza

Preporuka je da se urade sledeće analize:

 • Krvna slika sa Rh Faktorom
 • Analiza na Rubeolu i Toksoplazmu
 • U zavisnosti od Vašeg seksualnog života i partnera koje ste imali: HIV, Hepatitis C i Hepatitis B, Sifilis
 • Brisevi: Hlamidija, Mikoplazma i ureaplazma
 • Hormoni štitne žlezde
 • Kontrola i savet lekara ukoliko uzimate lekove za: zgrušavanje krvi, antiepileptike, lekove za lečenje akni, antidepresive
 • Kontrola kod nadležnog lekara ukoliko imate neku hroničnu bolest: dijabetes, srčana oboljenja i sl.
 • Test cervikalnog sekreta

Jedan od najrasprostranjenijih testova, koje možete uraditi sami, jeste test cervikalnog sekreta. Estrogen i progesteron, hormoni koje u toku ciklusa luči jajnik utiču na sekret, samim tim i na mogućnost oplodnje jajne ćelije, jer mogu sprečiti kretanje spermatozoida. U vreme plodnih dana molekuli sekreta su tako organizovani da pospešuju kretanje i prolazak spermatozoida – tada je sekret transparentan, vlažan i rategljiv (može se rastegnuti između palca i kažiprsta).