Kakve su posledice upotrebe telefona i računara u trudnoći?

Današnje moderno doba diktira neke stvari mnogo drugačijim tempom nego što je to bilo kada su naše majke i bake bile trudnice. Mnoštvo novih, elektronskih uređaja je postalo deo našeg svakodnevnog života, i bez pojedinih se čini kao da ne možemo.

Većini ljudi je posao vezan za računar i mobilni telefon. A i trudnice danas, bar u domenu posla, u našem regionu nisu zaštićene kao nekada. Mnoge su primorane da rade veći deo trudnoće, a za mnoge od njih to podrazumeva i “druženje” sa mobilnim telefonima, laptopima, računarima. Ima i onih trudnica kojima je preporučeno strogo mirovanje, pa dane provode sa laptopom u krilu, uživajući u omiljenim serijama, filmovima. Ali – da li je sve to bezbedno za vas? Za bebu?

Tako mnogo priče posvećujemo ishrani, vežbanju i zaštiti od hemikalija, da smo potpuno zaboravili na električne uređaje i njihov nevidljivi uticaj.

Stavovi i mišljenja o uticaju električnih uređaja u trudnoći

Stavovi na ovom polju se poprilično razlikuju. Dok neka istraživanja ukazuju na to da mali nivo zračenja, koji emituju određeni uređaji nije štetan u trudnoći, druga govore sasvim drugačije.

U odnosu na opasne x zrake (recimo kod zubara), nizak nivo zračenja koji emituju mobilni telefoni, računari, mikrotalasne rerne, laptopovi i drugi slični uređaji je mnogo manji ili nimalo štetan.

Ipak, još uvek nije jasno kako to nisko zračenje utiče na DNK i ćelije. Istraživanja su se bavila uticajem ovog zračenja na opasnost od pobačaja i nastanka leukemije kod dece, ali rezultati nisu bili jasni. Svetska zdravstvena organizacija te rizike svrstava u „potencijano opasne” i ističu da bi veza mogla postojati i savetuju trudnicama da ipak budu malo opreznije.

Ipak, većina zdravstvenih organizacija se slaže da za sada ne postoji dokaz da korišćenje elektronskih uređaja, koji emituju niska zračenja, može biti štetno. Naravno, ako se koriste pravilno (na primer, mobilne telefone i laptopove bi trebalo držati bar 3cm udaljene od tela). Ipak, oprez se trudnicama savetuje i da se izloženost svede na minimum.

Upotreba laptopa i računara

Pre se verovalo da računarski monitori emituju opasne zrake (što je možda bilo i tačno kada su u upotrebi bile prve serije računara). Danas se zna da oni ne predstavljaju opasnost po bebu. Ipak, posebno u slučaju korišćenja laptopa, savetuje se da ga držite podalje od stomaka.

Današnji uređaji imaju smanjeno elektromagnetno zračenje – nivo zračenja se smatra bezbednim, ali se trudnicama ipak savetuje da ih koriste savesnije i da kupe posebne futrole za smanjenje zračenja.

Kako zaštiti bebu?

Većina ovih uređaja može biti od velike koristi za trudnice, zato ih ne bi trebalo odbaciti, ali bi se trebalo, za svaki slučaj, držati nekih smernica i saveta.

Koristite slušalice kada upotrebljavate mobilni telefon. Kada god možete, radije upotrebljavajte fiksnu liniju telefona.

Ne držite laptop na krilu. Držite ga stolu ili nabavite poseban držač, ako morate biti u poluležećem položaju.

Trudite se da budete što kraće okruženi elektronskim uređajima, kada ih koristite držite pristojnu razdaljinu.

Isključujte sve uređaje ako ih ne koristite.

Možete i koristiti razne vrste zaštita, koje postoje u prodaji da biste smanjili emitovanje elektromagnetnih zraka.

Кorišćenje telefona postalo je neophodno, ali bi trudnice trebalo da razmotre kakav je uticaj te navike i tog uređaja na njihovu bebu.

Ukoliko ste navikli da mnogo vremena provodite koristeći telefon i pitate se kako ova navika majke može uticati na plod, odgovor zdravstvenih stručnjaka je nedvosmislen – loše. Navešćemo samo neke od tih loših uticaja:

  1. Sporiji rast ploda

Mnoge mame već znaju da neograničeno igranje igrica, ili provođenje vremena na društvenim mrežama na telefonu prerasta u nezdravu naviku. Ako ne znate kako se to manifestuje, zavisićete od telefona bilo kada, bilo gde, u bilo koje doba dana ili noći. Mnoge trudnice danju spavaju, a noći provode na telefonu. Zdravstveni stručnjaci kažu da je to štetna navika za majke, a posebno za njihovu decu. I majka i dete bi trebalo da noć koriste za spavanje i odmor. Ako majka ostaje budna do kasno koristeći telefon, to će uticati na biološki sat ploda u materici. Kod bebe izaziva nervozu i ona se neprestano mrda.

Ako trudnica redovno ovako postupa, to će uticati na rast i razvoj ploda, čak i na kašnjenje u razvoju. Ne dozvolite da Vaša beba trpi uticaj beskorisnih stvari i zato bi trebalo da trudnice smanje upotrebu telefona tokom trudnoće, kako bi obezbedile optimalne uslove za razvoj bebe još u stomaku.

  1. Neobični pokreti fetusa

Svi znamo da tokom trudnoće majka i beba imaju posebnu vezu. Ako trudnica preterano koristi mobilni telefon, to će nesumnjivo uticati na bebu a pre svega će poremetiti njen biološki sat. Negativne majčine navike će izazvati neželjene efekte na plod, posebno u fazi kada se plod pomera. Kada je pomeranje izazvano i pojačano, može doći do nepravilnosti, poput izraženog omotavanja pupčane vrpce oko bebinog vrata. Dakle, radi bezbednosti i majke i bebe, trudnica treba da koristi mobilni telefon samo kada je to neophodno, a ostatak vremena da se posveti nečemu drugom.

  1. Deca razvijaju loše navike nakon rođenja

Ako majka ima naviku da preterano koristi telefon tokom trudnoće, to će uticati na aktivnost bebe u stomaku. Ona neće moći da razlikuje dan i noć. Ako majka koristi telefon noću i kasno leže, i beba stiče ovu naviku. To dovodi do remećenja razvoja i nakon rođenja. Deca bi trebalo da dosta spavaju i prilagode svoj cirkadijalni sat, jer je to važno da bi se potpuno fizički i intelektualno razvijala.

Buduće mame, ovo je nešto što ne bi trebalo da zaboravite tokom trudnoće. Uz to, vrlo je važno da Vam sopstveno zdravlje bude na prvom mestu – jer tako činite najbolje i za svoje dete.