Zašto čuvati matične ćelije?

1. Neograničen regenerativni potencijal za sva tkiva i organe – matične ćelije su osnovne ćelije od kojih nastaju sve ostale ćelije u organizmu i mogu regenerisati bilo koje tkivo ili organ.

2. Mogućnost tretmana preko 100 bolesti – upravo im ta mogućnost regeneracije tkiva i organa daje priliku da pomognu pacijentima kod raznih stanja.

3. 20.000 kliničkih studija koje ispituju nove načine primene matičnih ćelija – pored već standardnih, lekari dodatno ispituju nove mogućnosti primene matičnih ćelija. Trenutno su matične ćelije oblast koje se najviše ispituje u medicini upravo zbog velikog potencijala u primeni.

4. Mogućnost čuvanja dugi niz godina – dokazano je da i posle dugog niza godina matične ćelije zadržavaju svoja regenerativna svojstva. Stoga ih je moguće čuvati praktično neograničeno.

5. 100% odgovaraju mom detetu – matične ćelije su jedine ćelije deteta koje se mogu čuvati i upotrebiti kao transplantat bez potrebe za ispitivanjem podudarnosti tkiva, jer su uzete na porođaju upravo od tog deteta.

6. Lako i bezbolno se uzimaju na porođaju – matične ćelije se prikupljaju nakon samog porođaja kada je porođaj već završen, stoga je bezbedno i za majku i za bebu. Pupčana vrpca nije prožeta nervima, pa je uzimanje bezbolno.

7. Moguća primena za sve članove porodice – matične ćelije je moguće iskoristiti i za najbliže srodnike, jer je dovoljno da se poklopi samo polovina HLA gena koji su bitni u transplantaciji. To im daje prednost u odnosu na matične ćelije iz koštane srži čije poklapanje mora biti gotovo kompletno da bi mogle biti iskorišćene.

8. Najmlađe i najpotentnije ćelije – matične ćelije imaju starost od 0 dana kada se uzimaju, jako brzo posle porođaja se zamrzavaju i ostaju u nepromenjenom stanju do trenutka upotrebe. Za matične ćelije se kaže da su pluripotentne jer se mogu pretvoriti u bilo koju ćeliju u organizmu