Strije u trudnoći – uzrok, prevencija, nega i lečenje

Crvene, ljubičaste, roze ili  braonkaste. Iako ove nijanse zvuče romantično, reč je o strijama, pojavi koja nimalo ne uveseljava trudnice. Njihova boja zavisi od toga kada su nastale, odnosno koliko su stare, kao i od nijanse vaše kože, ali često su neizostavan pratilac trudnoće.

Ovde ćemo govoriti o tome zašto nastaju i kako možete uticati da se ne pojave (ili bar da budu što manje vidljive).

Strije su zapravo mala naprsnuća u potpornim, elastičnim slojevima kože, koja nastaju zbog rastezanja kože tokom trudnoće. Hormoni dodatno utiču na omekšavanje vlakana kože, zbog čega ona postaje sklonija pucanju.

Naglo dobijanje na težini utiče na intenzivno rastezanje kože u kratkom vremenskom periodu, pa to može pospešiti nastanak strija. Žene koje imaju tamniju kožu su manje sklone dobijanju strija, od onih sa svetlom puti. Dodatno, strije na tamnijoj koži su slabije vidljive.

Ukoliko je vaša majka dobila strije tokom trudnoće, velika je verovatnoća da ćete ih i vi imati. Dakle, genetika dosta utiče na kvalitet i elastičnost kože, pa tako i na mogućnost pojave strija. Ipak, adekvatnom negom možete uticati na intenzitet pojave, pa čak i sprečiti nastanak.

Kada se pojavljuju prve strije u trudnoći?

Prve strije se najčešće javljaju negde između 13. i 21. nedelje trudnoće.

Gotovo 90% trudnica u nekom periodu trudnoće uoči strije na svojoj koži.

Strije na stomaku

Iako su, po svedočenju žena, najdramatičnijeg izgleda na stomaku, tokom trudnoće strije se pojavljuju i na zadnjici, butinama, kukovima i grudima.

Kako beba raste i koža na stomaku se rasteže, raste i mogućnost za pojavu strija. U početku, kada je je oštećenje kože sveže, one su intenzivno tamne. Iako je gotovo sigurno da se one neće povući nakon trudnoće, ipak znajte da će vremenom izbledeti i biti manje vidljive.

Crvene strije u trudnoći

Mnoge trudnice se uplaše kada na svojoj koži opaze crvene strije koje u trenucima pojavljivanja podsećaju na rane. Crvene strije su zapravo prvi stadijum izgleda strija. Dok su u crvenoj boji, one su sveže i predstavljaju začetak pravih strija, koje će u jednom trenutku dobiti svoj konačni oblik i boju.

Ovo je ujedno i poslednji trenutak kada trudnica treba da počne sa negom kože kako bi postigla najbolji efekat u tretiranju strija. 

Treba da naglasimo da blagovremeno kretanje sa tretmanima protiv strija, čak i pre nego što postanu vidljive, daje najbolje rezultate.

Strije u drugoj trudnoći

Jedan od presudnih faktora koji utiču na pojavu strija u trudnoći jeste genetika, a osim genetike i drugi faktori utiču na njihovu pojavu:

– nega kože,

– starost trudnice,

– broj dobijenih kilograma;

Zbog ovih faktora moguće je dobiti strije u drugoj trudnoći, čak iako se one nisu pojavile na vašoj koži tokom prve.

 Nega kože u trudnoći/Prevencija strija u trudnoći

  1. Kilaža pod kontrolom

Osim što ćete kontrolom kilaže sprečiti nastanak strija, to će vam pomoći i da budete zdraviji tokom trudnoće. Kako se strije ne pojavljuju samo kada se koža intenzivno rasteže, već i nakon gubitka kilograma, održavanjem zdrave kilaže možete sprečiti ili umanjiti njihovu pojavu.

  1. Hidratacija

Koža, kao “zaštitni omotač” tela je ujedno i naš najveći organ. Redovnim unosom tečnosti doprinosite njenoj mekoći i elastičnosti i samim tim sprečavate oštećenja koja nastaju rastezanjem.

Trudnice bi rebalo da unose 2 do 2,5 l vode dnevno, kako bi koža ostala optimalno hidrirana. Tokom letnjih dana ili ako trudnica vežba, količina tečnosti bi mogla biti i veća.

Osim vode, trudnice tečnost mogu nadoknađivati i nezašećerenim, negaziranim voćnim sokovima i čajevima. Kafa i drugi napici sa kofeinom zapravo povećavaju mogućnost za nastanak strija. Ako ipak pijete jednu ili dve kafe dnevno, povećajte unos drugih tečnosti.

  1. Redovan piling

Pilingom skidate nagomilane slojeve mrtvih ćelija sa kože, što promoviše njeno obnavljanje.

Piling je jako delotvoran i uz dodatne tretmane kože. Naime, uklanjanje mrtvih ćelija omogućava bolje prodiranje, brže delovanje i veću efikasnost terapijskih krema.

  1. Kreme protiv strija

Osim hidratacije “iznutra”, kožu treba hidrirati i spolja. Idealan izbor tokom trudnoće jesu specijalizovane kreme koje sprečavaju nastanak strija, ali imaju i dejstvo na umanjenje intenziteta već nastalih strija.

Hidrirajući i hraneći kožu, kreme (gelovi, losioni) protiv strija kožu čine čvršćom i elastičnijom, na taj način sprečavajući pucanje kože i nastanak strija.

Kako možemo da lečimo strije?

Kada je tretman već nastalih strija u pitanju, postoji nekoliko ograničenih opcija.

  1. Kreme, losioni, gelovi, ulja i serumi – iako su najefikasniji kao mera prevencije, ovi preparati mogu pomoći u obnavljanju oštećene kože i vizuelno smanjiti nastale strije.
  2. Laserska terapija – iako ne može u potpunosti ukloniti strije, ona ih može izbledeti tako da budu gotovo nevidljive. Nedostatak ove terapije je što je veoma skupa.
  3. Mikrodermoabrazija – mehaničko skidanje površinskih izumrlih delova kože i nanošenje kristala što promoviše rast nove, elastičnije kože. Ova tehnika je najefikasnija u tretmanu površinskih strija koje nisu veoma duboke.
  4. Šminka – vidljivost strija se efikasno može ublažiti korektivnim kremama.

Kako tretirati strije nakon porođaja?

Iako je želja mama da strije koje su im se pojavile tokom trudnoće zauvek nestanu, to najčešće nije moguće, barem ne u potpunosti. U periodu od 6 – 12 meseci nakon porođaja kod većine žena strije postanu manje vidljive, postaju svetlije od kože, ali tekstura može da se zadrži.

Za takve situacije izdvajamo nekoliko načina na koje možemo da “lečimo” strije:

Lekovi

Tritonoin (retin – A) i glikolična kiselina koriste se u tretmanu strija. Veoma je važno ove lekove ne koristiti tokom trudnoće i perioda dojenja.

Laserska terapija

Koristeći lasersku terapiju kao metod u borbi protiv strija može se postići efekat da strije postanu manje vidljive, ali i da koža postane elastičnija nego ranije u predelima gde je to potrebno.

Preparati za samopotamnjivanje

Pudere i druge preparate za samopotamnjivanje možete koristiti kao privremeno rešenje, u slučaju kada su predeli gde imate strije vidljivi.