Kada uraditi test na trudnoću

KADA SE RADI TEST NA TRUDNOĆU?

Najbolji način da testirate trudnoću je da pričekate dok vam ne izostane menstruacija. Testovi na trudnoću, koje možete nabaviti u apotekama, najbolje će pokazati rezultate.

Međutim, ukoliko ste nestrpljivi i želite da saznate što pre, navešćemo vam još nekoliko pokazatellja koje biste mogli uzeti u obzir kod odabira vremena za testiranje.

OVULACIJA, ZAČEĆE I IMPLANTACIJA

Svaka žena je različita, pa vreme potrebno da se oplođena jajna ćelija smesti u matericu može varirati. Najčešća je zabluda da se implantacija dešava 7 dana nakon začeća. Naime, istraživanja su pokazala da se prvi znak hormona trudnoće HCG, zbog implantacije, javlja 6-12 dana nakon ovulacije, s tim da se kod 84% trudnoća implantacija dogodila između 8 i 10 dana nakon ovulacije.

Ako vaš test na trudnoću nije pozitivan, to ne znači nužno da niste trudni. Možda ste kasnije imali ovulaciju (što znači da se začeće i shodno tome proizvodnja HCG hormona nije desila onako kako ste izračunali), ili je kod vas proces implantacije trajao duže od proseka.

OSETLJIVOST TESTOVA NA TRUDNOĆU

Osetljivost današnjih testova na trudnoću može jako varirati. Što je test osetljiviji, veća je i šansa da će otkriti vašu trudnoću pre nego što treba da dobijete menstruaciju. Osetljivost testa na trudnoću znači da može otkriti manje nivoe hormona HCG.  Na primer, neki testovi mogu otkriti 20 mIU hormona HCG, dok drugi otkrivaju trudnoću tek na 150-250 mIU. Ovo znači da će vam testovi koji mogu otkriti manje količine hormona pre dati pozitivan rezultat nego ostali testovi.

Test koji je osetljiv na 20 mIU hormona HCG može otkriti trudnoću 6-8 dana nakon ovulacije (naravno ako se desila implantacija), no vrlo mali postotak žena tako rano može dobiti pozitivan test. Ovaj postotak raste kod žena koje su napravile test 9. ili 10. dana nakon ovulacije.

Takođe, uvek se možete posavetovati i sa svojim ginekologom koji test trudnoće je najbolje uraditi. Kada test na trudnoću bude pozitivan, svakako je sledeći korak poseta ginekologu, i zakazivanje ultrazvuka, kada bi trudnoća i zvanično mogla biti potvrđena.

KAKO FUNKCIONIŠU TESTOVI NA TRUDNOĆU?

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće funkcionišu veoma jednostavno – tako što mere nivo humanog horionskog gonadotropina (hCG) u urinu.

HCG je hormon koji proizvodi posteljica i on veoma brzo prodire u krv i urin odmah nakon implantacije oplođene jajne ćelije u sluzokožu materice. To nam govori da bi teoretski za trudnoću mogli da saznamo 6-12 sati nakon oplođenja, koliko je potrebno da oplođena jajna ćelija stigne do materice.

Međutim, u praksi stvari funkcionišu nešto drugačije. Naime, ovakvi kućni testovi beleže promene u nivou hCG-a tek kada nivo ovog hormona počne drastično da skače, što se dešava dosta kasnije. Na testu su naneseni određeni reagensi koji u dodiru sa urinom očitavaju rezultate, odnosno postojanje ili nepostojanje hCG-a u njemu.

Preporučuje se da se test uradi testiranjem prvog jutarnjeg urina, jer je tada nivo hCG-a najveći (iako na većini današnjih testova piše da se mogu obaviti u bilo koje doba dana). Baš kao i kada dajete urin na laboratorijsku analizu, i za test na trudnoću je potreban srednji mlaz urina. Ukoliko se služite posudicom za urin, nju treba napuniti urinom nakon nekoliko trenutaka od početka mokrenja. Potom u posudicu za urin umočite štapić i pričekate 5-10 sekundi u zavisnosti od toga šta piše u uputstvu. Sledeći korak je da Izvadite  test iz posudice i položite na ravnu površinu kako bi se rezultati očitali.

U uputstvu možete pročitati kako izgleda test kada je rezultat pozitivan, a kako kad je negativan.

KOLIKA JE POUZDANOST TESTOVA NA TRUDNOĆU?

Nedelju dana nakon začeća određena količina ovog hormona je već dospela u urin, ali nije dovoljna da bi je test identifikovao. U tom slučaju ćete verovatno dobiti negativan rezultat, čak i ako ste trudni, jer ste se testirali nedelju dana pre očekivane menstruacije. Ukoliko sačekate dan očekivane menstruacije imate 90% šansi da saznate tačan rezultat. Ako se testirate nedelju dana nakon očekivane menstruacije ta šansa raste na 97%.

Lažno pozitivni rezultati su vrlo retki, što nije slučaj sa lažno negativnim rezultatima, koji se često mogu javiti ukoliko se test ne uradi u skladu sa instrukcijama ili ukoliko nivo hCG-a iz nekog razloga bude mali. Dakle, ukoliko dobijete pozitivan rezultat budite prilično sigurni u to da ste zaista trudni.

Ipak, najviše zbog rizika od vanmaterične trudnoće, obavezno nakon testiranja zakažite pregled kod ginekologa, koji konačno potvrđuje da trudnoća postoji i da je vitalna.

OČITAVANJE TESTOVA NA TRUDNOĆU

Većina testova za trudnoću funkcioniše tako što se jedna linija na prozorčiću pojavljuje u slučaju da niste trudni, a dve u slučaju da ste trudni, pri čemu je druga znatno deblja od prve. Neki testovi imaju i metodu + i – kao pokazatelje pozitivnog, odnosno negativnog rezultata.

S obzirom da se hCG pojavljuje samo kada je žena trudna, a linije se ocrtavaju samo ukoliko hCG kao hormon jeste prisutan u urinu, onda linija koliko god da je bleda definitivno znači da jeste u drugom stanju. Ako ste dobili bledu liniju umesto tamne zadebljane znači da ste se testirali kada je nivo hCG-a još uvek bio nedovoljno visok da bi ta linija na testu bila deblja.

Da biste saznali koliko je neki test osetljiv na beta hCG, treba da pogledate oznaku mIU/L na pakovanju testa. Što je taj broj manji tim bolje, jer će vam takav test pre pokazati da li ste trudni ili ne. Npr. test na čijem pakovanju stoje broj i oznaka 20 mIU/L je osetljiviji i ranije i pouzdanije će vam pokazati da li ste u drugom stanju, dok će test sa brojem i oznakom 50 mIU/L biti manje pouzdan u ranijem periodu.

Cena, takođe, može da vam ukaže na kvalitet testova, jer su osetljiviji testovi obično skuplji.

Ako ste dobili bledu pozitivnu liniju, sačekajte par dana i ponovite test. Videćete da će ta linija postati tamnija jer nivo hCG-a raste svakim danom.