Pravilna nega kože u trudnoći: saveti dermatologa

Drage buduće mame,

Nadamo se da uživate u blagoslovenom stanju!

Kao što već znate, ovo je vreme kada i vaša koža prolazi kroz brojne promene. 

S tim u vezi, želeli smo da podelimo nekoliko korisnih saveta sa vama, kako biste održale kožu zdravom i lepom tokom ovog posebnog razdoblja. Savete je za vas izdvojila i pisala doktorka Jovana Pelemiš, spec. dermatovenerologije.

  1. Hidratacija je ključna: Trudnoća može izazvati dehidrataciju kože zbog povećanih potreba čitavog organizma za vodom. Redovno hidrirajte kožu kvalitetnim hidratantnim kremama, koje su bezopasne za trudnice, kako biste održali elastičnost i sprečili suvoću.
  2. Zaštita od sunca: U trudnoći ne zaboravite na zaštitu od sunca! Koristite širok spektar SPF krema kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.
  3. Preventivne mere protiv strija: Redovna masaža hidratantnim uljima ili kremama može pomoći u održavanju elastičnosti kože i smanjenju rizika od strija. Fokusirajte se na područja kao što su stomak, grudi, bokovi i bedra.
  4. Pazite na sastojke proizvoda: Pri odabiru proizvoda za negu kože, obratite pažnju na sastojke. Izbegavajte proizvode koji sadrže agresivne hemijske suspstance poput retinoida ili visoke koncentracije salicilne kiseline.
  5. Pijte puno vode: Zdrava hidratacija održava se i “iznutra”. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali kožu hidriranom.
  6. Nega tela: Neka vaša rutina nege uključuje nežne proizvode za tuširanje i losione za telo bez teških mirisa ili agresivnih sastojaka. Idealno bi bilo da koristite uljane kupke.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da zadržite sjajnu kožu tokom trudnoće. Ne zaboravite da je najvažnije slušati svoje telo i prilagoditi negu prema vlastitim potrebama.