Seks u trudnoći – odgovorili smo na najvažnija pitanja

Za svaku buduću majku ljubav i intimni odnosi su izuzetno važni, održavajte intimne odnose u trudnoći, jer verovali ili ne, dokazano je da su intimni odnosi u trudnoći prava blagodet za organizam majke. Mnoge buduće mame se brinu da na taj način ne naškode bebi, ali u toku samog seksualnog čina beba ne oseća nikakvu nelagodnost.

Ukoliko imate trudnoću bez komplikacija, ne postoji nijedan razlog zbog koga ne biste Vi i Vaš partner mogli uživati u seksu. Gusti mukus kojim je “zatvoren” Vaš grlić u toku trudnoće štiti Vašu bebu od potencijalnih infekcija. Takođe, amnionska tečnost kao i mišići Vaše materice sasvim su dovoljni da bi Vaša beba bila potpuno bezbedna! Osim toga, partnerov penis ne može da naškodi bebi ni na koji način u toku seksa. Možete osetiti da se beba pomera više nakon orgazma, ali to nije zabrinjavajuće. Beba samo reaguje na ubrzan rad vašeg srca. Ona ne zna šta se događa niti oseća ikakvu nelagodnost.

Ono što treba da zapamtite je da Vašeg ginekologa konsultujete za sve nedoumice i da nikada ne uzimate lekove na svoju ruku! Pogrešan lek, u pogrešno vreme može imati velike posledice, kako na trudnoću tako i na zdravlje Vaše bebe!

Ipak, postoje situacije u kojima morate biti naročito obazrivi po pitanju seksa u trudnoći:

 • Ukoliko imate bilo kakvo krvarenje u ranoj trudnoći, lekar Vam može savetovati da se uzdržavate od seksa do 14-te nedelje.
 • Ukoliko partner ima genitalni herpes – jer ukoliko se genitalni herpes javi po prvi put u trudnoći, postoji mogućnost da naškodi razvoju bebe.

Lekar će savetovati da se uzdržite od seksa u potpunosti do kraja trudnoće ukoliko:

 • Postoji istorija bolesti cerviksa
 • Ukoliko imate prednjačeću posteljicu
 • Ukoliko imate krvarenja u toku trudnoće
 • Ukoliko imate vaginalnu infekciju
 • Imate jake bolove i kontrakcije u trudnoći

Da li je seks isti pre i tokom trudnoće?

Odgovor na ovo pitanje je individualan. Nekim ženama je čak i bolji, a nekima ne. Povećan dotok krvi u karlicu u toku trudnoće može pojačati seksualne senzacije. Nekim budućim mamama seks u trudnoći je bolan. To je naročit slučaj ukoliko je penetracija duboka. Ovaj problem se može prevazići usvajanjem nekih položaja gde pentracija nije duboka ili je možete kontrolisati. Nakon orgazma možete osetiti talas kontrakcija. To se najčešće dešava u trećem trimestru. Ukoliko se to dešava savetuje se odmaranje dok se kontrakcije ne smire.

 

U svakom slučaju bilo da se radi o klasičnom seksualnom odnosu, oralnom seksu ili samo predigri, lekari se slažu da su intimni odnosi u toku trudnoće poželjni, ukoliko je sa trudnoćom sve u redu. Zadržavanje intimnih odnosa u toku trudnoće isključuje mogućnost pojave problema u seksualnom životu nakon porođaja.

Ipak, neke žene, iako je sa trudnoćom sve u redu, ne žele da imaju seksualne odnose. To je, takođe, sasvim normalno. Mnoge su previše izmučene mučninama u prvom tromesečju, da ni ne pomišljaju na seks. Postoje stavovi da hormoni koje telo stvara u toku trudnoće utiču na gubitak libida. Drugi faktor je svakako Vaš stav o seksu u trudnoći. Negativni efekat svakako može biti i Vaše nezadovoljstvo sopstvenim izgledom i sl. Ipak, istraživanja pokazuju da u drugom trimestru trudnoće žene osećaju najviše seksualne želje.

Trudnoća i seksualna želja partnera, da li se menja?

Nije neuobičajeno da muškarci osećaju jednaku privalačnost prema partnerki i u prvom i drugom trimestru trudnoće, ali da u trećem ne deluju preterano zainteresovani. To ne znači obavezno da Vas partner smatra neprivlačnom.

Uobičajeni razlozi “povlačenja” partnera su:

 • Strah da mogu da naškode bebi
 • Briga za Vaše i zdravlje Vašeg deteta
 • Osećanje tereta zbog predstojećeg roditeljstva
 • Osećanje nelagodnosti da vode ljubav pred nerođenim detetom

Savet je uvek da sa svojim partnerom razgovarate o svim strahovima koje imate, i da mu objasnite da seks u trudnoći, koja u potpunosti protiče zdravo i bezbedno, nije škodan, već naprotiv – poželjan.

Oralni seks u trudnoći

Oralni seks nikako ne može naškoditi bebi, a može biti pomoćno sredstvo ukoliko su drugi odnosi previše riskantni. Ono što morate izbegavati po svaku cenu, jer može imati ozbiljne posledice jeste da partner uduvava vazduh u vaginu. Na taj način može se stvoriti vazdušni mehur u krvnim sudovima koji može dovesti do embolije, koja potencijalno može biti fatalna.

Postoje brojni fiziološki i psihološki činioci koji utiču na seksualni život trudničkog para. Nakon postepenog smanjivanja učestalosti seksualnih odnosa, u prvom i drugom tromesečju trudnoće, u trećem tromesečju seks, praktično, zamire. Istraživanja pokazuju, međutim, da žene koje se naviknu da i za vreme trudnoće vode Ijubav postaju lepe i zavodljive.

Muškarci imaju različita mišljenja o seksualnom odnosu s partnerkom u trudnoći.

Prvi tip muškaraca saopštava da je odnos s trudnicom potpuno drugačiji doživljaj i iskustvo. Ovaj tip muškaraca često izjavljuje: “…njeno telo je drugačije, grudi su punije, zategnutije, tkivo vagine izgleda čvrsće…” S napredovanjem trudnoće, i povećanjem trbuha, muškarac više nije sigurun kako da izvede seksualni akt. Javljaju se veoma kompleksna osećanja, poput osećanja da seksualne odnose ima ne samo dotadašnjom ljubavnicom, već s budućom majkom svoga deteta.

Drugi tip muškaraca ima povećanu želju za vreme trudnoće svoje partnerke. Razlozi za to su sledeći: osećanje velike bliskosti s partnerkom koja nosi njegovo dete, oslobođenost straha od neželjenog začeća, osećaj sazrevanja, doživljavanje trudnog tela kao zavodljivog tela.

Treći tip muškaraca u različitim periodima trudnoće ima različitu želju za seksualnim odnosima. U prvom tromesečju trudnoće, kod ovih muškaraca postoji želja za seksualmm odnosima. U poslednjem tromesečju, želja se smanjuje, ili gotovo u potpunosti iščezava (frustracija uzrokovana nenalaženjem adekvatnog položaja u kojem je odnos ugodan; povećana vaginalna sekrecija – naročito kod onih muškaraca kod kojih je oralna predigra sastavni deo seksualnog akta; osećaj straha da se za vreme seksualnog odnosa ne povredi plod).

Brojni muškarci za vreme seksualnog odnosa s trudnom suprugom maštaju o drugim ženama (obično je to žena koja nije rađala). Pojedini izjavljuju da imaju “krizu” za vreme trudnoće svoje partnerke (nikada između), a kao razlog za to navode gubitak   privlačnosti   partnerke   u trudnoći. Mada se smatra da su maštanja i ovakve “veze” u ovim situacijama normalni (uslovno rečeno), ipak se može zaključiti da najčešće ukazuju na postojanje problema u vezi. Ovakve situacije dovode do gubitka komunikacije, međusobnog udaljavanja. Muškarac najčešće ne razume svoja osećanja, a partnerka, ukoliko zna za muževljevu vezu, oseća bes, napuštenost, odbačenost ili beznačajnost – oseća se kao izvor problema.

U ovakvim situacijama od izvanrednog je značaja da parovi imaju profesionalni savet, koji će im pomoći da, pre svega, nauče kako da komuniciraju. Razgovori će im omogućiti da uvide da prolaze kroz slične pritiske, da iznesu individualne potrebe i želje, kako se ne bi osećali neprijatno pri zadovoljavanju specifičnih želja, kao i da pronađu rešenja prihvatljiva za oboje. Komunikacija je najefikasniji način da, uz što manje bola, prođu kroz kontradiktorna osećanja koja trudnoća donosi.

Najčešća pitanja

 • Da li je moja beba tokom seksa bezedna?

Naravno, vaša beba je potpuno bezbedna! To majušno stvorenje je dobro ušuškano i zaštićeno, jer je okruženo amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg sveta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbednoj distanci od vagine.

 • Može li orgazam da izazove pobačaj ili prevremeni porođaj?

Ne može! Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti – poput onih za vreme orgazma, ne mogu da mu naude. Za vreme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu. Čak će i bebi biti lepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga. Možda ćete primetiti da se posle orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija – koje na neke bebe deluju smirujuće, dok na druge deluju stimulativno.

 • Postoji li rizik od infekcija?

Ukoliko ste sigurni da Vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i lečenje partnera.

 • Hoću li imati želju za seksom u trudnoći?

Ako je Vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, može vam se učiniti malo neverovatno kada vam kažemo da trudnoća veoma podsticajno deluje na želju za seksom. Za to su, pre svega, krivi hormoni estrogen i progesteron. To potkrepljuje činjenica da telo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogena (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine!

Osim toga, u trudnoći telo proizvodi 20% više krvi. Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super senzitivni. Tome mogu da se dodaju i nabrekle, povećane grudi i bradavice – koje su osetljivije nego obično. Vaše telo sada funkcioniše kao jedna velika erogena zona. Zato, neka Vas ne čudi što osećate povećanu potrebu za seksom.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, a već smo pomenuli da trudnoća povećava snabdevanje krvlju, onda možete očekivati da mnogo lakše doživite orgazam, kao i da bude mnogo intenzivniji. Može Vam se čak dogoditi da najbolji seks doživite u snu!

Ovo su sve pogodnosti upražnjavanja seksualnih odnosa tokom trudnoće. Međutim, odnos prema seksu je veoma individualan, pa se kreće od povećane želje do potpunog izbegavanja. U oba slučaja, potrebno je imati puno takta i razumevanja, što se tiče oba partnera.

 • Koji položaj je bezbedan?

Takozvani misionarski položaj (žena dole, muškarac gore), sigurno nije izmišljen za trudnice. Zato isprobajte druge položaje, koji će Vam biti udobniji: na primer, položaj kašike, gde oboje ležite na boku – Vi ispred, a Vaš partner iza vas, ili Vi budite gore… Eksperimentišite, tražeći položaj koji Vam najviše odgovara. Možda ćete početi da uživate u seksu na sasvim nov način i otkriti položaje koje ćete i kasnije rado da primenjujete. 

 • Šta ako nam nije do toga?

Sasvim je u redu ukoliko Vam se dogodi da uopšte nemate potrebu za seksom, naročito u toku prvog i trećeg tromesečja. Nije neuobičajeno da neke žene tokom cele trudnoće izbegavaju seks. Nemojte prisiljavati sebe ukoliko osećate da Vam je taj nagon potpuno utihnuo, ali obavezno pričajte sa partnerom o tome šta osećate.

Isto se može dogoditi i sa Vašim partnerom. Ne možemo previše da ga krivimo zbog toga. Zamislite samo sa kakvim se on sve promenama suočava. Najpre je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje Vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vreme. Dajte mu malo vremena, a svoju intimnost negujte na druge načine: mazeći se, držeći se za ruke… Dobra ideja je da odete pod tuš zajedno, kako bi vam pomogao prilikom kupanja. To je idealan način da ga na senzualan način upoznate sa izmenjenim oblinama vašeg tela.

 • Kada seks nije dozvoljen?

Bilo kakvo krvarenje – naravno, ne govorimo o rozikastom iscedku, jeste znak da morate da odete na pregled kod Vašeg ginekologa. I to iz jednostavnog razloga – da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne. Ukoliko se radi o posteljici koja delimično ili u celosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

Za seks je potrebno dvoje

Nadamo se da smo Vas uverili kako je seks za vreme trudnoće moguć – od prvog, skoro do poslednjeg dana. Naravno, uz napomenu da mesec dana pred porođaj treba izbegavati “potpuni” odnos. Međutim, želja za vođenjem ljubavi može dosta da varira. Ove činjenice treba da budu svesna oba partnera. Uspešna seksualna veza uvek zavisi od dvoje ljudi koji žele da vode ljubav, bilo da je žena u drugom stanju ili ne. Ono na čemu treba stalno insistirati je emotivna bliskost i međusobno razumevanje, što se najbolje postiže otvorenim razgovorom.