Pravilna ishrana u trudnoći: Saveti nutricioniste + recepti

Sigurno vam je poznato da je tokom trudnoće pravilna ishrana veoma važna. Međutim, osnovne preporuke tokom trudnoće slične su kao i kada niste trudni. Puno voća, povrća, orašastog voća, proteina i zdravih masti.

U ovom tekstu smo izdvojili za vas neke zanimljive i korisne savete, ali i recepte:

Antioksidanti:

Svrha našeg imunološkog sistema je da se bori protiv patogena, slobodnih radikala i da naša tela funkcionišu najbolje što mogu.

Svako ima drugačiji imuni sistem i to sve zavisi od niza faktora: starosti, pola, fizičke aktivnosti, načina života, postojanja sekundarne bolesti i drugih faktora.

Navike u ishrani osobe su ključ za izgradnju jakog i zdravog imunološkog sistema. Kroz uravnoteženu ishranu može se postići jak imuni sistem.

Ključni vitamini za jačanje imunološkog sistema-antioksidanti:

  • Vitamin C se može naći u citrusima, brokoliju, crvenom kupusu, kiviju i paprikama.
  • Vitamin D se može naći u lososu, žumancima, pečurkama i sardinama.
  • Vitamin B12 se može naći u cvekli, goveđoj jetri, obogaćenim žitaricama, bananama i

pomorandžama.

  • Vitamin E je važan vitamin zbog svojih antioksidativnih svojstva. Namirnice koje su bogate vitaminom E su semenke suncokreta, lešnici, puter od kikirikija, spanać, brokoli i paradajz.

Nutritivna moć slatkog krompira (batat):

Batat, poznat još i kao slatki krompir, izvanredan je izbor za svakodnevnu ishranu zbog svog bogatog nutritivnog profila. Osim što je ukusan, batat je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima.

Nutritivne vrednosti batata: Na 100 grama, batat sadrži oko 86 kalorija, 20 grama ugljenih hidrata, 1,6 grama proteina, i manje od 1 grama masti. Ističe se visokim sadržajem vitamina A, C, B6, te mineralima kao što su kalijum i mangan.

Probajte pečeni batat:

  1. Ogulite i isecite 2 veća batata.
  2. Pomešajte ih sa 2 kašike maslinovog ulja i začinima po izboru.
  3. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu mekani i zlatni.

Jaja:

Jaja spadaju u grupu proteina animalnog porekla, bogatih esencijalnim aminokiselinama neophodnim za rast i razvoj ploda, posteljice, amnionske tečnosti itd.

Osim toga, jaje je namirnica bogata zdravim mastima, vitaminima A, B5, B12, B2, fosforom, holesterolom, selenom i folatom. Ova namirnica ima veliku primenu u ishrani, ali postoje i situacije kada je neophodno isključiti jaje iz upotrebe.

To su situacije kada neko ima alergijsku reakciju na jaja, ali i u vreme posta.

Kako se ova namirnica najčešće koristi kao sastojak testa i dezerata, radi vezivanja drugih sastojaka jako je važno naći isto tako zdravu namirnicu koja će imati sličnu funkciju.

Predlozi zamene za jaja su:

  • Mleveno laneno seme + voda
  • Mleveno čia seme + voda
  • Kombinacija ova dva semena + voda
  • Biljno ulje + voda + prašak za pecivo
  • Pire od banana
  • Pire od jabuke
  • Pasirani avokado
  • Brašno od leblebije + voda