Dijabetes i matične ćelije

Dijabetes tipa 1 spada u autoimune bolesti koje se javljaju onda kada imuni sistem napada zdravo tkivo. U slučaju dijabetesa tipa 1 beta ćelije pankreasa koje proizvode insulin su uništene što dovodi do toga da pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina kako bi se regulisao nivo šećera u krvi. Nije u potpunosti jasno zašto dolazi do toga da se imuni sistem ponaša tako niti se zna tačan uzrok, a neki naučnici sumnjaju da uzrok može biti i virusna infekcija. Takođe, postoji i genetski faktor rizika. Nekada se ovaj tip dijabetesa nazivao i „juvenilni“ odnosno mladalački jer se najčešće dijagnostikuje kod dece i mlađih osoba, ali se može javiti u bilo kom uzrasnom dobu.

Još uvek ne postoji izlečenje od ove bolesti, dok terapije medikamentima održavaju nivo šećera u krvi u normalnim granicama. Upotreba insulina je neophodna kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 1 upravo iz razloga što pankreas ne proizvodi dovoljno insulina da bi se nivo šećera u krvi držao pod kontrolom. Postoje podaci da deca kojoj su sa 5 godina dijagnostifikovali dijabetes tipa 1 do svoje 18. godine upotrebe oko 19.000 injekcija insulina.

Istraživanje, sprovedeno na Harvardu od strane naučnog tima predvođenog profesorom Robertom Sakstajnom, pokazalo je veliki uspeh u korišćenju matičnih ćelija za lečenje dijabetesa tipa 1 kod miševa. Mezenhimalne matične ćelije su ćelije korisne za lečenje bolesti povezanih sa imunim sistemom. Ove ćelije su tipovi odraslih matičnih ćelija sa izraženim imunosupresivnim i protivzapaljenskim efektima. Istraživači su došli do načina kako da poboljšaju i produže terapijske efekte ćelija tokom ovog pretkliničkog ispitivanja. Oni nisu mogli da ubrizgaju matične ćelije direktno u ostrva pankreasa zbog osetljivosti pankreasa, a i iz razloga što pankreas oslobađa visokotoksične enzime kada se njime manipuliše. U pretkliničkim istraživanjima, tim je uspeo da kreira ključni ćelijski molekul HCELL koji vodi matične ćelije do upaljenih ostrvaca pankreasa. Naučnici su došli do zaključaka o povlačenju dijabetesa i da nema potrebe za davanjem insulina u periodu do dve i po godine. U drugim pretkliničkim istraživanjima sprovedenim u Belgiji, otkriveno je da ćelije pankreasa mogu biti reprogramirane da oponašaju beta ćelije. Ćelije su bile u stanju da proizvedu insulin i istraživači se nadaju da bi se u budućnosti one mogle koristiti, a to svakako zahteva dodatna istraživanja.

 

IZVOR: Cells4Life, Diabetes and Stem Cells https://cells4life.com/type-1-diabetes-and-stem-cells/