Laganom šetnjom u finiš – kako izgleda poslednji trimestar trudnoće po nedeljama

U poslednjem tromesečju očekuju vas brojne promene kako u razvoju bebe tako i kod Vas. Bebe u proseku dobijaju oko 200 grama nedeljno. Prostor u kome rastu takođe raste, ali je ipak taj prostor skučen što znači da se bebe mogu više pomerati, udarati nožicama i ručicama, i da ćete to više osetiti jer ipak one postaju snažnije. Mozak se ubrzano razvija, stvara veze između nervnih ćelija. Kako nedelje budu odmicale, počećete da primećujete različite reakcije Vaše bebe na spoljne uticaje – na zvuke, muziku, govor, svetlo itd. Možete osetiti čak i ukoliko Vaša beba više voli da ležite na jednom ili drugom boku jer će neke reagovati tako što će biti aktivnije i više vas udarati i gurati ukoliko im taj položaj manje odgovara. Sada već počinjete da gradite jedan poseban odnos sa Vašom bebom jer počinjete da se bolje upoznajete i shvatate šta je to na šta beba reaguje i šta joj više prija.

 

 1. nedelja i početak trećeg tromosečja

Vaša beba sada teži nešto više od jednog kilograma i dugačka je oko 37 centimetara. Mozak kontroliše disajne pokrete i telesnu temperaturu, a koža bebe je manje naborana. Beba može da prepozna glas majke. Vid se razvija, beba već može da trepće, pluća se formiraju ali još nisu u potpunosti razvijena za spoljašnji svet. Materica se uvećava kako beba raste, a to dovodi do raznih promena. S obzirom na to da ulazite u finalni trimestar, od ovog perioda može se javiti više umora – možete se zamarati brže, duže tražiti odgovarajući položaj za sedenje ili ležanje ali s obzirom na to da se Vaša beba razvija, napreduje i raste, sve su ovo normalne faze u trudnoći kojima se prilagođavate a koje će za samo tri meseca biti zaboravljene. Neke mame osećaju sve ili pojedine simtpome, dok druge gotovo bezbrižno prođu kroz celu trudnoću. Ovo je individualno za svaku trudnicu i ne postoji univerzalni recept. Ono što je važno jeste da osluškujete svoje telo jer vam je ono najveći saveznik u ovoj pustolovini i daće Vam signale ako nešto nije kako treba i ako mu je potrebno nešto dodatno. Ne zaboravite da uživate u svakom danu i svakom pokretu bebe u stomaku. Ovo je samo vaše vreme i dozvolite sebi da budete sebične i da sebe stavite na prvo mesto. Ako ste umorne – odmorite, ako se zadišete dok šetate – napravite pauzu i udahnite duboko, ako vam se prispavalo – lezite i odremajte.

 

U 29. nedelji Vaša beba ima oko 1,2 kg i dugačka je skoro 40 cm. Pokreti bebe su intenzivniji i učestaliji. Stomak raste, sve je veći i pritiska dijafragmu tako da možete osetiti umaranje i nedostatak daha. Gorušica je ne tako retka pojava u ovom periodu, kod nekih žena tokom i cele trudnoće, kao i zatvor, i hemoroidi koji su česta pojava kod trudnica. Pijte dosta tečnosti, šetajte, jedite hranu bogatu vlaknima kako biste sprečili pojavu zatvora i hemoroida.

 

 1. nedelja

Vid se razvija, kosa počinje da raste, organi su razvijeni a masno tkivo se dodatno formira i imaće ulogu da reguliše telesnu temperature. Mozak, mišići i pluća se dodatno razvijaju. Težina bebe je oko 1400 grama i oko 40 cm. Bebe uglavnom zauzimaju položaj sa prekrštenim rukama i nogama. Nesanica je česta pojava u trudnoći, a naročito u poslednjem trimestru. S obzirom da beba raste i da je sve teža i veća, mamama je nekada teško da pronađu odgovarajući položaj za spavanje ili čak i kada ga pronađu ne uspevaju dugo da izdrže u istom. Zbog veličine stomaka to je normalna pojava. Kako je cela trudnoća obeležena hormonskim promenama tako je i u ovom poslednjem trimestru. Promene raspoloženja, neispavanost, otežano kretanje i brzo umaranje samo su neki od nelagodnih simptoma koji će nestati odmah po porođaju. Beba sada čuje i spoljašnje zvuke tako da se navikava na mamu i tatu i njihove glasove. Pričajte sa njom, pevajte joj, jer kada se rodi prepoznavaće vaše glasove i moći ćete lakše da je umirite.

 

 1. nedelja

Težina Vaše bebe je oko 1500 g, a dužina oko 40 cm. Sada je beba već dosta velika i ima sve manje prostora za manevrisanje a postaje snažnija i njeni udarci su jači što znači da ćete je više osećati i da će Vas više gurkati posebno kada se umirite i legnete, tada bebe postaju aktivnije. Možda ćete se više I buditi tokom noći zbog težine I veličine stomaka. Jedini organ koji još treba dodatno da se razvije jesu pluća. Kada beba spava kapci se zatvaraju a kada je budna drži oči otvorene. Nemojte se iznenaditi ako u ovom periodu počnete da osećate “lažne kontrakcije”. U pitanju su Braxton-Hicksove kontrakcije koje se javljaju kao pripremne kontrakcije, nisu učestale, bezbolne su i više se osećaju kao zatezanje i opuštanje stomaka. Ne brinite, to se Vaše telo priprema za čin porođaja. Ipak, ukoliko se desi da su kontrakcije učestalije i bolne, javite se odmah Vašem lekaru.

 

 1. nedelja

Težina bebe je oko 1700 g, a dužina oko 42 cm. Pigmentacija bebinih očiju nije razvijena u potpunosti te su oči uglavnom tamnoplave. Svetlost utiče na konačnu pigmentaciju očiju tako da će bebe tek po rođenju i nakon par meseci dobiti konačnu boju očiju. Već sada je bebina koža roze boje, mekana i glatka. Organi bebe se i dalje razvijaju, nokti rastu kao i kosa. Zbog uznapredovale trudnoće, stomak postaje sve veći što sa sobom nosi dodatno opterećenje na kičmu i posebno na lumbalni deo. Pravi je trenutak da više šetate i više odmarate. Ukoliko imate pomoć sa strane, koristite je. Nemojte raditi fizički zahtevne poslove po kući jer vam neće prijati i možete osećati više bolova u leđima i nogama.

 

 1. nedelja

Težina bebe je 1900 g, a dužina oko 43 cm.

Prostora za preterano manevrisanje bebe u stomaku više skoro i da nema tako da bebe u ovom periodu više guraju nego što su to udarci. Više reaguju na spoljne nadražaje tako da ćete sada moći da razaznate šta im to više prija. Nastavlja se ubrzan razvoj mozga a kosti lobanje nisu spojene što olakšava rađanje i prolazak bebine glave kroz porođajni kanal. Pluća su još uvek nerazvijena u potpunosti ali bebe počinju da vežbaju disanje tako što udišu I izdišu plodovu vodu.

 

 

 1. nedelja

Od ovog perioda možete osetiti da ste umornije i kretanje Vam može biti otežanije jer ste i Vi teže i stomak Vam je veći.

Težina bebe sada iznosi oko 2200 g i dužina je oko 46 cm. Bebin imunitet se razvija u ovom periodu, pluća i centralni nervni sistem. Stomak pritiska bešiku te je normalno da se češće budite tokom noći i zbog odlaska u toalet. Zbog toga se i osećate umornije jer kvalitet sna nije na najvišem nivou. U ovom periodu bebe se smeštaju u položaj za porođaj, okrenute glavom ka dole.

 

 1. nedelja

Od sada pa nadalje Vaš ginekolog će redovno raditi CTG kako bi proverio Vašu bebu. Količina plodove vode se smanjuje a beba više dobija na težini. Bubrezi su razvijeni kao i jetra. Beba dodatno dobija na težini. Sada ima otprilike oko 2300 g, mada je to individualno za svaku bebu, dok je dužina oko 47 cm. Pravi je trenutak da donesete važne odluke, ukoliko to već niste uradile s obzirom da se bliži porođaj. Ukoliko želite da tata prisustvuje porođaju potrebno je da uradi dodatne analize. Ukoliko se odlučite za epidural ovo je trenutak kada o tome treba da porazgovarate sa Vašim ginekologom, kako bi sve bilo spremno u momentu porođaja. Nakon ovih odluka, bićete smirenije, i opuštenije ćete čekati sam porođaj.

Takođe, ukoliko niste pripremili stvari za bebu po izlasku iz porodilišta, pravo je vreme. Sada već možete početi sa uređenjem dečije sobe, nabavkom potrebnih stvari za bebu, počevši od pelena, garderobe i kozmetike, pa sve do kolica, kreveca i auto-sedišta. Verovatno ste već od samog početka trudnoće gledale šta vam je sve potrebno i šta vam se najivše sviđa, tako da sada možete početi sa finalizacijom priprema za dolazak bebe. Ovo će vam skratiti poslednje dane i ulepšati kraj trudnoće. Fizički razvoj bebe je u potpunosti gotov tako da bebe još samo praktično dobijaju na težini i dužini. CNS je potpuno razvijen, a pluća su sazrela.

 

 1. nedelja

Bebina težina je oko 2700 g, a dužina oko 48 cm. Sve je manje prostora u stomaku i pokreti bebini su ograničeni. Nemojte se iznenaditi ukoliko se desi da se prilikom pomeranja može opipati i bebino stopalo ili ručica. Beba već ima razvijene mišiće koji će joj pomoći za prvi obrok – tj. sisanje. Uglavnom su okrenute glavom ka dole i spuštaju se u karlicu. To povećava pritisak na bešiku, pa je učestalije mokrenje uobičajeno, ali možete očekivati da se problemi sa varenjem i gorušicom smanjuju jer je pritisak usmeren na karlicu.

 

 1. nedelja

Javljaju se i prve kontrakcije ali ukoliko dođe do pravih kontrakcija, obratite se Vašem ginekologu. U ovom periodu bebe okreću glavu, neretko sisaju palac što ih priprema za sisanje po rođenju, gutaju plodovu vodu, vežbaju disajne pokrete i pripremaju se za život van materice.

 

 1. nedelja

Težina je oko 3100 g, a dužina oko 50 cm. Ovo je nedelja kada je normalno da se desi porođaj koji se smatra porođajem u terminu. Bebe su u potpunosti razvijene, a posteljica počinje da stari i da gubi svoju prvobitnu ulogu. U ovoj fazi umor je više prisutan kao i promene raspoloženja i nestrpljenje zbog predstojećeg porođaja. Sve su to normalne faze kroz koje se prolazi u ovoj avanturi. Možete primetiti kako se lakše umarate, kako vam otiču stopala (naročito ako treba da se porodite na leto). Odmarajte više, idite u lagane šetnje i radujte se skorom upoznavanju sa Vašom bebom.

 

 1. nedelja

Porođaj može da počne svakog dana i sada su posete ginekologu učestalije kako bi se proverila beba, njen položaj, otkucaji srca i sl. Bebe teže preko 3kg i duge su nešto više od 50 cm. Sa kože nestaje vernix caseosa (sirasti sloj) čija uloga je bila da štiti kožu bebe dok je ona u stomaku. Dešava se da i po rođenju neke bebe i dalje na koži imaju ostatke ove materije, koji će se prirodno sasušiti i otpasti u prvih par dana.

 

 1. nedelja

Došle ste i do kraja trudnoće. Ostalo je samo da konačno uzmete u naručje Vašu bebu. Beba je spremna za dolazak na svet, razvoj je završen, pluća su u potpunosti formirana. Razvijeni su svi refleksi, kako bi po rođenju bebe bile spremne da reaguju na spoljni svet. Kosti glave su i dalje nespojene što omogućava prolazak bebe kroz porođajni kanal. Upravo iz ovog razloga, bebe imaju izdužen oblik glave ali se i glava vraća u normalan oblik nakon nekoliko dana. Sada su kontrole skoro svakodnevne. Verujemo i da je Vaše nestrpljenje na vrhuncu i vreme je da konačno uzmete bebu u naručje. Sve ono što vas je prethodnih meseci mučilo, nestaće onog trenutka kada ugledate Vašu bebu.