Joga za trudnice

ZAŠTO SE JOGA PREPORUČUJE TRUDNICAMA?

Joga uči buduće mame kako da trudnoći i porođaju priđu pozitivno, svesno i sa bezgraničnim poverenjem u sopstvene sposobnosti i snagu. Zato vežbanje joge tokom trudnoće može umiriti, opustiti i osnažiti ženu.

ŠTA SE UČI NA ČASOVIMA JOGE ZA TRUDNICE?

Položaji su prilagođeni mogućnostima i trimestru svake trudnice, a mogu se i dodatno modifikovati u odnosu na individualne potrebe. Naučićete kako da pravilno dišete i da se opustite, kako da se pripremite za ugodniji porođaj, kako da ostanete fit, da imate kvalitetniji san i budete mentalno usredsređene, kao i da umanjite stres i anksioznost.

Umećete da se bolje nosite sa pojedinim neugodnostima koje trudnoća ponekad zna da donese, na primer sa bolovima u leđima, promenama u balansu, mučninama, povećanim apetitom i mogućim viškom kilograma. Ono što ćete sigurno brzo usvojiti je izbor adekvatnih položaja (aktivnih i pasivnih asana) i tehnika disanja uz koje ćete održati i unaprediti tonus mišića, njihovu fleksibilnost i izdržljivost.

 Ovo je, pored samog porođaja, od velikog značaja i u prvim bebinim mesecima, kada je moguće da ćete teže nalaziti vreme za redovno vežbanje joge (a možda i ne!).

DA LI JE JOGA BEZBEDNA TOKOM SVA TRI TRIMESTRA TRUDNOĆE?

Trudnice mogu dolaziti na časove joge od početka trudnoće, posebno ako su i do tada vežbale (jogu ili slične aktivnosti). Ukoliko u prvim nedeljama trudnoće patite od mučnina i ne osećate se spremnom za čas joge, sačekajte da mučnine prođu pa nam se pridružite.

Prenatal joga nudi veliki izbor položaja, kao i tehnike disanja i opuštanja koji mogu da se izvode tokom cele trudnoće, uz modifikacije kako trudnoća napreduje. Najbitnije je da trudnica osluškuje svoje telo i poštuje trenutna ograničenja i potrebu za odmorom.

KADA JE NAJBOLJE POČETI S JOGOM I DO KAD JE MOGUĆE IĆI NA VEŽBE?

Najbolje je početi što ranije, ukoliko se trudnica oseća dobro i nema posebnih zabrana od svog lekara.

Trudnice obično idu na jogu do pred sam kraj trudnoće, jer se položaji i tehnike modifikuju tako da im koriste i prijaju i u poslednjim nedeljama trudnoće.